Arhiva 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Županija prijevoznicima posuđuje za gorivo!

Ministar Željko Jovanović našao se na udaru kritika nakon što je učiteljima i profesorima uskratio naknadu za prijevoz na posao, međutim, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije dužno samo profesorima i učiteljima, nego i međimurskim prijevoznicima za prijevoz srednjoškolaca. Radi se o dugu od čak 3,640.000 kuna za rujan, listopad i studeni ove godine. Budući da taj novac prolazi kroz županijski proračun, prijevoznici novac potražuju od Županije iako se radi o sredstvima iz proračuna Ministarstva. Zbog duga države prema međimurskim prijevoznicima, postala je upitna cijela koncepcija učeničkog prijevoza jer prijevoznici više nemaju niti za gorivo.
Županija je Jovanovićevom Ministarstvu ispostavila fakture - za rujan na iznos od 1,217.625 kuna, za listopad 1,215.774,75 kuna i za studeni 1,210.000 kuna, međutim, još nije plaćena niti kuna. Navodno je župan Matija Posavec isposlovao nekakvu garanciju prema kojoj će barem dug za deveti mjesec biti plaćen početkom ovog tjedna. Jovanovićevo Ministarstvo, unatoč obećanjima Vlade da će država plaćati svoje obveze u roku od trideset dana, debelo krši vlastite propise. Kako su prijevoznici, kako tvrde, na kraju snaga i pred slomom, aktualnu problematiku županu je na sjednici Županijske skupštine “na nos nabio” i HDS-ov vijećnik Franjo Cimerman. Cimerman je Posavca podsjetio da je u srpnju svim županijskim službenicima smanjio plaće te paralelno svim srednjoškolcima omogućio besplatan prijevoz. Župan Posavec tada je obrazlagao da će se prijevoz učenika financirati upravo iz sredstava dobivenih uštedom na plaćama. Budući da Županija, kako je ustvrdio Cimerman, do danas prijevoznicima nije isplatila niti lipe, a zaposlenicima su plaće smanjene već nekoliko mjeseci, pitanje je zašto se ne izvršavaju javno dana obećanja i ne financira prijevoz učenika.
- Što se događa s novcem koje ste uzeli zaposlenicima i javno obećali za prijevoz, pitao je Cimerman.
Nemaju niti za gorivo
Župan Posavec priznao je da postoje problemi, ali samo zbog toga što država nije platila svojih 75 posto sufinanciranja cijene karte. Država ima svoj model financiranja prijevoza učenika srednjih škola - srednjoškolci bi po tom modelu trebali plaćati dio karte sami, kao i oni koji su do pet kilometara udaljeni do škole. Taj dio financira Međimurska županija u iznosu od oko 150 tisuća kuna mjesečno.
U državnom proračunu za 2014. godinu predviđeno je 250 milijuna kuna za nastavak projekta prijevoza srednjoškolaca, međutim, država do sada nije dala novac, bez obzira na svakodnevna upozorenja i pozive, pa je Međimurska županija posudila novac prijevoznicima, kako bi imali za gorivo. Zapravo je Županija novac posudila državi koja ga je bila dužna isplatiti i tako je praktično Ministarstvo znanosti “kreditirala” s 550 tisuća kuna. Jednom s 300, a drugi put s 250 tisuća kuna.
V.Trstenjak

Izvor: 3059