Arhiva 07.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Županija uvodi sustav strože kontrole novaca u školama

Vezano uz slučaj Dragice Bujan, Međimurska županija priopćila je da je u OŠ Strahoninec pronevjereno 144.800 kuna.
- Bivša računovotkinja je, prema našim saznanjima, navedeni iznos vratila, ali je, zbog svih nezakonitih radnji, dobila otkaz, kaže pročelnik Upravnog odjela za poslove župana Alen Kajmović.
Nadalje navodi da je nakon spomenutog događaja župan Matija Posavec po hitnom postupku zatražio kompletna financijska izvješća svake pojedine škole, kao i ulazne i izlazne fakture koje je u konačnici i dobio.
- Sve je u postupku provjere na unutarnjoj reviziji Međimurske županije te će župan tek po dobivanju završnog kompletnog izvješća situaciju argumentirano komentirati. Sama Županija nema ovlasti smjenjivanja ravnatelja, već je to pod ingerencijom školskih odbora, a u konkretnom slučaju, potpunu odgovornost imala je i ima samo ravnateljica Škole. Također, obavještavamo vas da je u tijeku i postupak promjene članova školskih odbora u svim školama, upravo radi veće i bolje kontrole poslovanja škola, ali i ponašanja ravnatelja.
U konačnici, s ciljem sprečavanja eventualnih budućih zloupotreba sustava, a na inzistiranje župana, u postupku je i uvođenje sustava riznice u Međimurskoj županiji, kako bi se u svakom trenutku kontrolirali financijski tokovi školskih ustanova. Događaji u OŠ Strahoninec samo su potvrda potrebe uspostavljanja potpunog sustava financijske kontrole koji će zaživjeti u skoro vrijeme, ističe Kajmović. (vk)

Izvor: 3071