Arhiva 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: Ne damo Međimurje!

Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Međimurske županije, kojom se traži zadržavanje statusa Međimurja kao županije, jednoglasno je prihvaćena na sjednici Županijske skupštine.
Predlagači Deklaracije bili su Zlatko Bacinger i Željko Pavlic. Na tekst prijedloga Deklaracije Hrvatski laburisti-Stranka rada podnijeli su dva amandmana koje su predlagači i župan Matija Posavec prihvatili, pa su amandmani postali sastavni dio Deklaracije. Župan je neposredno prije sjednice novinare uvjeravao kako nitko u državi u ovom trenutku ne razmišlja o ukidanju županija te da najavljena ragionalizacija ne vodi ukidanju, ali će HNS također dati potporu Deklaraciji. Rasprave koje su na tu temu vođene na samoj sjednici pokazale su zavidno jedinstvo, bez obzira na stranačku pripadnost, i svele su se na to da “Međimurje ne damo” i da se treba suprotstaviti seljenju administrativnog kapaciteta Međimurske županije u Varaždin. Vrijedi, međutim, spomenuti raspravu HDZ-ovog vijećnika Zdravka Holcingera koji je ustvrdio da će Međimurje možda i ostati županija, ali će se njegovi prerogativi svesti na razinu mjesne zajednice...
HDZ-ova
ponuda
Jedinstva među strankama nije bilo kod rasprave o drugom ovogodišnjem rebalansu županijskog proračuna za 2013. Rebalansom je proračun smanjen s blizu 137 milijuna na nešto manje od 123 milijuna kuna, a u raspravi (Aleksandar Makovec, Franjo Cimerman, Darko Horvat...) su se koristile uobičajene fraze o “prenapuhanom proračunu”, županu je zamjereno što je pet puta rekao da ne zna što pojedine stavke u rebalansu točno znače, međutim, bez uobičajene i očekivane žestine. HDZ-ovac Darko Horvat čak je rekao da županu “u želji da riješimo problem, dajem podršku u svemu što je kontruktivno”, međutim, kod glasanja će HDZ biti suzdržan jer još nisu vidjeli nacrt proračuna za 2014.
- Želimo da nas se uključi u konstrukciju proračuna za 2014. godinu, ponudio se HDZ županu Posavcu.
Župan je vjerojatno “kupio” ovakvu raspravu prihvaćanjem amandmana Kluba vijećnika HDZ-HDS-HSP kojim se rebalansom preraspoređuje 25 tisuća kuna iz stavke za udruge civilnog društva u korist Centra za odgoj i obrazovanje. Na kraju je rebalans prihvaćen većinom glasova, uz osam suzdržanih.
V.Trstenjak

DNEVNI RED

Na dnevnom redu sjednice bilo je petnaestak točaka. Većinom glasova prihvaćeni su novi koeficijenti za obračun plaća županijskih službenika i namještenika, a jednoglasno nekoliko točaka vezanih uz Županijsku upravu za ceste, financiranje decentraliziranih funkcija osnovnih i srednjih škola i povelja o prijateljstvu između Međimurske županije i Generalnog savjeta Aisne (Republika Francuska).
Također jednoglasno, prihvaćen je i zaključak o prodaji nekretnine (zemljišta) u vlasništvu Međimurske županije. Budući da je u ovom slučaju kupac parcele Mladen Novak, predsjednik Skupštine, on je prije glasanja i rasprave napustio veliku vijećnicu. (vt)

KOLIKO KOŠTA "LIJEPOM NAŠOM"?

U „aktualnom satu”, koji je trajao gotovo 2 sata, postavljeno je čak 15 pitanja. Tako je Zlatko Bacinger (HDZ) želio znati nešto više o financijskoj kontrukciji TV emisije Lijepom našom, snimane nedavno u Čakovcu. Zamjenica župana Sandra Herman odgovorila je da svatko može imati svoje mišljenje o kvaliteti emisije, ali nije upitan njezin doprinos promociji Međimurja. Što se tiče financijske konstrukcije, zamjenica je objasnila da je organizator bila TZ Međimurske županije i da je ostvaren plus od 2.000 kuna. Od ulaznica, kojih su prodane 1.322, i donacija prikupljeno je 58 tisuća kuna, a potrošeno je ukupno 55.240 kuna. Za razglas je potrošeno 20 tisuća kuna, za medicinsko dežurstvo 2.034 kune, a za uređenje pozornice 2.000 kuna. Najam dvorane stajao je 14.270 kuna, usluge plakatiranja 226 kuna, ispomoć za pomaganje postavljanja scene 448 kuna, sendviči KUD-ovima i prijevoz 4.500 kuna, zaštitari 2.875 kuna, ZAMP 2.000 kuna, domjenak u Hotelu Park 6.000 kuna te smještaj televizijske ekipe 1.130 kuna. (vt)

Izvor: 3058