Crna kronika 03.04.2020. 10:10. Zadnja izmjena: 03.04.2020. 10:12.

Provedeno istraživanje

34-godišnjak osumnjičen za kazneno djelo nedozvoljene uporabe osobnih podataka

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 34-godišnjak s područja grada Čakovca, počinio kazneno djelo nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Naime, sumnja se da je u utorak, 17. ožujka 2020. godine putem ovlaštenog registra domene privatnog trgovačkog društva iz Varaždina, registrirao internetsku domenu za prikupljanje podataka od građana o kršenju izrečenih mjera samoizolacije. Spomenutu domenu registrirao je u ime privatnog trgovačkog društva iz Zaprešića te je na taj način aktivirao sustav prikupljanja, obrađivanja i korištenja osobnih podataka građana, a koje su oni ostavljali na navedenoj domeni ispunjavajući predviđeni obrazac za prijavu osoba koje krše samoizolaciju.

Tako je u razdoblju od 20. do 24. ožujka 2020. godine putem e-mail servisa čiji se serveri nalaze u SAD-u , odaslano pedesetak e-mailova Ministarstvu unutarnjih poslova s prikupljenim osobnim podacima građana.


-Nedavno smo upozorili građane kako Ministarstvo unutarnjih poslova ne prikuplja osobne podatke putem raznih aplikacija o kršenju izrečenih mjera samoizolacije, poručuju iz policije.

Ovo kriminalističko istraživanje, koje je rezultirao podnošenjem kaznene prijave, inicirano je zaprimljenim dojavama naših građana da se putem raznih aplikacija zaprimaju obavijesti putem kojih se od njih traži da zbog izrade evidencije o prekršiteljima mjera samoizolacije dostave svoje osobne podatke.

PONOVNO UPOZORAVAMO!

Ne dostavljate osobne podatke nikome jer postoji opasnost da će biti zloupotrijebljeni. Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka prijavite policiji na 192.