Crna kronika 12.06.2016. 08:52.

Nepravomoćna presuda

Josip Grivec oslobođen optužbi za silovanje!

Josip Grivec, građevinski radnik iz Preloga, oslobođen je optužbi da je 7. kolovoza 2014. godine, u napuštenom vatrogasnom kombiju na parkiralištu MTČ-a u centru Čakovca, silovao 31-godišnjakinju. Bio je optužen da ju je doveo do vozila kako bi joj dao duhan koji se nalazi unutra. Prema njenim riječima naveo ju je da uđe, zatvorio vrata za njom te joj pod nož stavio predmet s oštrim vrhom, najvjerojatnije nož. Potom ju je, tvrdila je optužba, silovao.

- Nakon provedenog dokaznog postupka sud smatra kako nije dokazano da bi okrivljenik počinio silovanje - stoji u presudi. Saslušavani su akteri ovog događaja te brojni svjedoci. Optuženi je tvrdio da su više puta imali dobrovoljne spolne odnose te da joj je stalno davao po nekoliko stotina kuna, pomažući joj time u teškoj situaciji. Dodao je da se zaljubio te je želio da zajedno žive, a taj put u kombiju tražila je prevelikih 1.500 kuna. Oštećena pak je tvrdila da prethodno nisu imali spolnih odnosa, iako nije poricala da su ušli u određenu vezu. Svjedoci pak su potvrdili da im je sama oštećena spominjala da imaju seksualne odnose.

Iskazi oštećene nisu istiniti

Sud nije prihvatio Grivecove navode o "ljubavi", smatrajući da ju je iskorištavao za spolne odnose. No prihvatili su njegov opis spornog događaja. S druge strane iskazi oštećene su bili promjenjivi i sud ih nije prihvatio.

- Točno je da oštećena tijekom cijelog postupka tvrdi da je bila silovana. Međutim, u konkretnom slučaju imamo samo riječ okrivljenika protiv riječi oštećene. U takvom slučaju iskaz oštećene mora u cijelosti biti istinit i vjerodostojan da bi se na njemu temeljila osuđujuća presuda. Utvrđeno je da iskaz oštećene nije u cijelosti istinit, dapače da je lažan te sud ne može zaključiti da je istinit baš u dijelu gdje tvrdi da je bila silovana. Možda je to i istina, no sud to sa sigurnošću ne može utvrditi - konstatirala je sutkinja Županijskog suda u Varaždinu.

- Provedenim dokaznim postupkom utvrđeno je da su imali dobrovoljne spolne odnose u više navrata. Oštećena je tvrdila suprotno no demantiraju je iskazi svjedoka koji navode da su se okrivljenik i oštećena pred njima hvalili. Demantiraju je i ispisi SMS poruka. Naročito se ukazuje na nalaz i mišljenje psihologijske i psihijatrijske vještakinje. Iz njega proizlazi da je oštećena sama navela kako joj je okrivljenik nudio novac za "onu stvar", s time da je odbila i naljutila se, dok je u idućem razgovoru navela da je pristala i da mu je rekla: "Zašto ne?" te da su se tako počeli nalaziti i imali su seksulalne odnose. (...) Što se zbilo kritičnog dana znaju samo oni. Da li je taj puta okrivljenik bio grublji nego inače pa je ona to doživjela kao silovanje ili ju je doista i silovao, o tome se može samo nagađati - obrazložila je dodatno sutkinja.

Tužiteljstvo se žalilo na presudu

Napomenula je da to što netko ima redovite spolne odnose ne znači da osoba ne može biti silovana. No u tom slučaju iskaz mora biti jasan i vjerodostojan: "Oštećena je trebala iskreno ispričati što joj se dogodilo s okrivljenikom. Ako je doista točno da je pružala seksualne usluge za novac tada je očito da joj je o tome bilo nelagodno pričati na raspravi te je to nastojala sakriti."

Podsjetimo, list Međimurje je još 13. travnja prošle godine naveo kako "ovaj slučaj nije do kraja čist, no raščistit će ga vrsna sutkinja specijalizirana za ovakve delikte". Ovo je prvostupanjska, nepravomoćna presuda. Na nju se žalilo Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu. Slučaj će tako kao drugostupanjsko tijelo rješavati Vrhovni sud RH. Kako doznajemo, žalba je podnesena "zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja" te je obimna, ima osam stranica.