Crna kronika 18.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Na čakovečkom kolodvoru zatišje pred buru

10:30 - Krenuo je vlak iz Tovarnika.

 

09:15 - U Mursko Središće, neovisno o dolasku vlaka iz Tovarnika, stiglo je šest autobusa s izbjeglicama iz Opatovca. Navodno je riječ o "probnoj grupi", da se vidi kako funkcionira primopredaja sa Slovencima.

 

09:00 - Vlak iz Tovarnika još nije niti krenuo, navodno se još vrši utovar. Izbjeglice su obaviješteni koji će u Čakovcu biti premješteni u autobuse, a koji nastavljaju vlakom. Navodno će autobusi čekati sjeverno od pruge, u Ulici dr. Ivana Novaka, koja će vjerojatno biti zatvorena za promet. Potraje li još utovar, postoji velika mogućnost da vlak u Čakovec ne stigne za dana, što dodatno komplicira situaciju.

 

08:30 - Na željezničkom kolodvoru u Čakovcu u subotu ujutro oko 8 sati bilo je sasvim mirno, gotovo pusto. Prošao je tek odred izviđača Siriusa iz susjedne Varaždinske županije. No uskoro, u ranim poslijepodnevnim satima, ovdje će postati napeto. Naime, tada bi iz Tovarnika u Slavoniji trebala stići kompozicija od petnaest vagona s izbjeglicama. Podsjetimo, riječ je o novom koridoru, nakon što je Mađarska zapečatila "zelenu granicu". Čakovec postaje sjecište, iz kojeg bi se izbjeglice trebale transportirati dalje prema Murskom i Dravskom Središću te Macelju.

U Prometnom uredu na kolodvoru kazali su nam kako znaju tek da kompozicija nešto poslije podneva dolazi na sedmi kolosijek (što dalje od zgrade), da će biti postavljene neke ograde i da ostali promet ne bi trebao biti obustavljen. Detalji još nisu poznati, no navodno će najveći dio pristiglih produžiti vlakom prema Trnovcu i Središću ob Dravi. Riječ bi bila o 1.200 osoba koje nastavljaju vlakom i ne bi trebali silaziti s njega.

No 600 osoba će sići te će 300 njih autobusima krenuti za Mursko Središće, a 300 za Macelj. No, kako smo doznali oko 8,30 sati, vlak iz Tovarnika kasni u polasku i to - nije dobro.

Što se tiče graničnih prijelaza kod Goričana, promet nije obustavljen nakon mađarske akcije u ponoć, kojom su pojačali "zelenu granicu".

- Ništa se nije naročito dogodilo na službenom prijelazu. Žica nije razvučena preko mosta. Jedino mi je Janos rekao da s njihove strane ima dosta policije i vojske - ispričala nam je jedna osoba koja radi kod starog graničnog prijelaza.

 

Izvor: 3155