Crna kronika 19.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

Žene i dječica s Bliskog istoka sa smiješkom kroz Čakovec

Uspio je transfer prve grupe izbjeglica s Bliskog istoka kroz Čakovec. U 17.10 sati iz Tovarnika je stigao vlak s 1.800 izbjeglica i kroz dva sata svi su transferirani. Tri stotine produžilo ih je autobusima za Mursko Središće i Petišovce, isto toliko autobusima za Macelj, dok 1.200 osoba vlakom produžuje za Trnovec i Središće ob Dravi. Sve je bilo besprijekorno organizirano i nije bilo nikakvih incidenata. Da su u Hrvatskoj lijepo prihvaćeni pokazivali su osmjesi na njihovim licima i stalno mahanje okupljenim novinarima, a ogroman udio pristiglih su žene i mala djeca. Na licu mjesta cijleo vrijeme bio je i župan Matija Posavec.

- Kao što vidite nema problema. Svaki migrant, svaka izbjeglica koji je došao i koji će doći ovdje je apsoulutno u dogovoru s Republikom Slovenijom i Slovenci će taj broj ljudi primiti. Dakle nitko neće ostati ovdje, nitko se neće zadržavati ovdje, sve je pod policijskom pratnjom, dolasci i odlasci. Nema kretanja van teritorija željezničkog kolodvora. Jako je puno žene i djece. Do kasno navečer već će biti u Austriji. Tempo će se nastaviti na onaj način koliko će hrvatska i slovenska Vlada dogovarati transfer. Krajnji cilj im je Njemačka i u interesu je Hrvatske i Slovenije nakon zatvaranja mađarske granice da se taj transfer obavi što kvalitetnije. Ako Slovenci granicu zatvore reagirat će se ranije te nitko tko dođe ovdje neće i ostati - kazao je za list Međimurje župan Posavec.

Na terenu bili su i pripadnici Crvenoga križa, Zavoda za javno zdravstvo, Županijske bolnice, Amnesty internationala, UNHCR-a, a i domaćih službi poput Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, DUZS-a te naravno načelnik i zamjenik načelnika Policijske uprave međimurske.

Idući vlak očekuje se u ranim jutarnjim satima u nedjelju, oko 3 ili četiri sata.

Izvor: 3155