Crna kronika 19.02.2018. 08:15. Zadnja izmjena: 19.02.2018. 08:15.

Nakon krvoprolića

Zvezdana Oršuš: Ostala sam sama s kćerkicom i djetetom koje čekam

U utorak, 6. veljače pokopan je 24-godišnji Nenad Oršoš, kojega je, sumnja se, sjekirom ubio njegov 24-godišnji susjed M. O. Uoči pogreba, tijelo nesretnog mladića cijelu je noć bilo u domu Oršoševih. Ispred kuće neprestano je, po starom romskom običaju, gorjela velika vatra oko koje se okupila ožalošćena rodbina i prijatelji. Iza sebe ostavio je suprugu Zvezdanu Oršuš i dvogodišnju kći Mineu. Da tragedija bude još gora, supruga je trudna. 

RADOVAO SE POSLU

- Moram roditi u lipnju, a ostala sam bez supruga i djeca bez oca. Teško mi je, možete i sami zamisliti, ne znam što ću i kako ću. Rodom sam iz Piškorovca, ali mislim ostati ovdje, obitelj me prihvaća - ispričala nam je Zvezdana Oršuš u suzama, držeći u naručju kćerkicu Mineu, premalenu da shvati kakva ih je tragedija snašla. Za Nenadom tuguju i otac Josip, majka Radojka, braća Slobodan i Zdravko Oršoš.  - Te noći, u tri sata, Nenad je trebao otići na posao. Veselio se kad bi dobio posao. Radio je u građevini, u Zagrebu, a tad ga je čekao teren kod Siska. Nije bio izazivač niti bezobrazan, vrijeme je provodio u kući, s obitelji - ispričao nam je o Nenadu njegov brat Slobodan. Potom nam je iznio svoju verziju tragičnog događaja.

- Krenuo sam po cigarete kod bratića. Cestom se vozila Marica i izgleda da je udarila našeg psa. Počela je vikati, da joj je auto oštećen. Rekao sam da ću platiti ako je auto oštećen; nešto sam i popio i predložio sam da sve riješimo idućega dana, da nema problema. Prvo je krenula na mene, iako je njen suprug Jula (Florijan Oršuš) pristao na takav dogovor. Izašla je moja supruga Zdenka. Marica ju je bacila na pod i skočila na nju, a potom i Jula pa je počelo naguravanje. Otišli su kući i vratili se sa sinovima, sjekirama i palicama.

KRVAVA SJEKIRA

- Nenad je od svoje kuće čuo buku. Došao je taman prije nego su se ovi vratili i ušao u baraku. On je prvi zvao policiju i spremao se nazvati hitnu pomoć. Izašao je iz barake kad je čuo da viču na mamu. Kako je otvorio vrata nije uspio ni izaći. Ovaj ga je udario sjekirom po glavi. Kad je pao, uzeli su palice i izudarali ga po glavi i tijelu, iživljavali se na njemu. Nenad u ruci nije imao niti šibicu i nije se tukao - prisjeća se Slobodan Oršoš ubojstva svoga brata. 

Incident se dogodio 21. siječnja, a Nenad Oršoš preminuo je u čakovečkoj Bolnici, 2. veljače. Od udarca oštricom sjekire zadobio je otvoreni prijelom lubanje.

INTRIGANTNO

Je li u istražnom zatvoru ubojica, ili...

Prva službena verzija ubojstva ne razlikuje se mnogo od priče obitelji Oršoš, osim jednog važnog detalja. Zabilježeno je da je počelo sukobom Marice Oršuš i Zdenke Bogdan, zbog psa. Počupale su se i udarale. S obje strane u sukob se uključilo više osoba, koje su se udarale šakama i letvama. Zabilježeno je i da je M. O. (sin Marice Oršuš) sjekiru uzeo iz ruke samog Nenada Oršoša, što obitelj ubijenog kategorički demantira. No, problem je u tome što obitelj ubijenog tvrdi kako se u istražnom zatvoru uopće ne nalazi ubojica, već čovjek koji je samo preuzeo odgovornost?

Dodajmo da je protiv pet muškaraca i dvije žene podnesen optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira