Glas javnosti 31.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

Da nije šala...

Moje kolege i ja ove smo godine završili stručni studij sestrinsta kao izvanredni studenti. Nakraju doznajemo da iako smo več odradili pripravnički staž i polagali stručni ispit da ponovo moramo polagati stručni ispit.
Osobno, polagao sam stručni ispit pred 7 godina kao medicinski tehničar sa srednjom srtručnom spremom. No, to je u redu i slažemo se s time moje kolege i ja. Stručni ispit treba imati položen, ali dali ćemo nakon svakog usavršavanja morati prolaziti kroz to, svaki viši rang školovanja opet stručni?
Prije 7 godina kada sam polagao stručni ispit, odgovarali smo troje kandidata zajedno u istoj prostoriji i slušajte sad ovo, bile su dvije kolegice koje su završile višu medicnsku(danas prvostupnice) i ja. Znači da nema nikakve razlike, ista pitanja isti principi sve isto, i sad opet prolaziti kroz to, čemu? Da čemu? Opet branje novca i lopovluk, kako vas nije STID.
Ovaj zakon je donešen u veljači 2013. godine, pa zašto obuhvaća onda nas koji smo upisali studij pred dvije godine, zapravo zašto se uopće taj zakon donosio? Tu smo jako oštećeni jer što s kolegama koji su isto izvanredno završili studj prije 02 .veljače 2013? Njima se sve prizna i nisu morali polagati stručni ispit. Što sa kolegicma i kolegama koji su imali samo 2 godine više škole, dala im se titula prvstupnika bez polaganja razlikovne treće godine.Da se razumijemo, ne krivim kolege već pišem kako to sve kod nas funkcionira. Naravno nekome u HKMS-u i Ministarstvu tako i odgovara.
Svako radi po svome, malog čovjeka se ništa ne pita.
Da li ću morati ako upišem naredne dvije godine diplomskog studija opet polagati stručni ispit i tako nakon svakog doškolovanja u nedogled, gdje toga ima?
Gdje je sada HKMS(Hrvatska komora medicinskih sestara) kojoj se plaća članarina?
Ko uopće tamo radi? Kolike su im plaće? To nitko ne zna, ima se novca za svakojake stanove(stan u Čakovcu), a da bi se nas zaštitilo koji smo članovi te Komore to ne? Gdje su naši sindikati da nas brane? Nitko ništa.
Samo se traži od nas da se sve više školujemo da sve više radimo, ponovo polažemo stručne ispite za sve manje plače. Pa čovjek dok kroz sve to, sva ta maltretiranja prođe i na kraju „poludi“ i onda je čudno zašto frustracije i da nema adekvatne medicinske skrbi, e to je upravo zbog toga.
Čak 30.000 kuna stoji studij sestrinsta te tri godine(samo studij, bez literature i troškova prijevoza, odvojenog vremena od obitelji, godišnjih odmora i da ne nabrajam,,,,) pa ti na kraju kažu ako hoćeš diplomu još jednom stručni ispit.
Možda sam bio malo grub u nekome pogledu i ispričavam se ali ovo netko mora vidjeti i reagirati.
Hecky (podaci poznati Uredništvu)

Izvor: 3053