Glas javnosti 04.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Doista, tko je tu kriminalac i lovokradica?

Osjećam se prozvanim čitajući članak Stjepana Jalšovca kojim insinuira da sam kao njegov protukandidat na izborima za predsjednika društva kandidiran od grupe krivolovaca i kriminalaca te da ga bezosnovno optužujem. 

Odlučno odbacujem takve insinuacije, niti sam ga optužio preko novina, a pošto se spotaknuo u moju malenkost dužan sam mu odgovoriti.

Predsjedniče Jalšovec, ako nekoga kitiš takvim epitetima kao kriminalci i krivolovci za to treba dokaz a takvima zna se gdje je mjesto. Ako si to znao zašto nisi protiv njih pokrenuo postupak. Ti isti su tebe izabrali za predsjednika u prvom mandatu svrgnuvši bivše koji su osnovali novo društvo. Sad kad su progledali i priznali da su pogriješili da su bili kako kažu zavedeni sad su postali kriminalci i krivolovci. Istina je da su me ti, ali i drugi, predlagali za tvog protukandidata na zadnjim izborima za predsjednika društva.

Podsjetio si me kako je to izgledalo na skupštini kad je bio sam izbor za predsjednika. Kad sam zatražio riječ prije samog izbora da objasnim skupštini zbog čega sam prihvatio kandidaturu, ti si stvarno reagirao “demokratski”, histerično vičući: Ništa! Ništa! Nemože! Ko je za mene nek digne ruku! 

Istina, pobjedio si s jednim glasom prednosti što mi nije žao. Već tu se sve vidjelo, svojim ponašanjem pokazao si kakva si “velika i plemenita” duša od čovjeka.

Ja, Emil Srpak, izabran sam tada za predsjednika Nadzornog odbora. Od dana kad sam se prihvatio rada u Nadzornom odboru zatražio sam te kao predsjednik Nadzornog odbora da daš Statut članovima jer mnogi novi članovi neznaju kako Statut izgleda a kamo li što u njemu piše. 

Tvoje riječi koje sam čuo od tebe neki dan “članovi se moraju prilagoditi društvu”, valjda si time mislio tebi. Prihvaćam da se članovi moraju prilagoditi Društvu ali trebaš znati da društvo uključujući i tebe treba poštivati odredbe statuta društva.

Lovci se nikad nisu dijelili u društvu sami. Uvijek se u društvu nađe neki biser kao što si u ovom slučaju ti, pa ih djeliš na podobne, nepodobne, jedni koji mogu dobiti dopuštenja za lov drugi ne, iako smo po statutu svi ravnopravni. Pojedincima se podmeće i kleveće bez dokaza. Veli: ukral je jelena. Stvarno je to “jednostavno napraviti”, grdosiju od 350 kg odstrijeliti i ukrasti tak da niko nezna.

Bivši blagajnik dao je ostavku jer samo je dio novca išao preko blagajne, čovjek nije htio biti poklopac za ono što se radilo mimo njega. Eto, tako je postao, kako kažeš, kriminlaac i krivolovac. Pošto ti se zamjerio nije mogao dobiti dozvolu za lov. 

Ništa ne sumnjajući htio je otići u lov, upisao se u knjigu izlazaka i zamolio te za dozvolu za izlaz koju mu nisi dao. Kad me nazvao što da napravi rekao sam mu: Nejdi u lovište da ti predsjednik ne napakira krivolov. 

Dotični nije otišao u lov ali je pogriješio u postupku, prije se upisao u knjigu izlazaka, dozvolu nije dobio ali pošto se upisao eto ti odličan “dokaz” za krivolov. Ako je to dokaz pitam te predsjedniče Jalšovec, zar izjava ovjerena kod javnog bilježnika u kojoj se i ti spominješ nije dokaz? Svog rekao bih kompanjona koji se predstavljao kao “policajac” društva, a protiv kojeg je pokrenut stegovni postupak, protiv kojeg ima puno dokaza, bezuvjetno štitiš.

Kao predsjednik jako dobro si upoznat što je prava istina kod navodne provale u bunker. Vinovnik događaja sam mi je opisao kako se to dogodilo. Nekoliko lovaca je tu nečasnu radnju prijavilo u policiji i osiguravajućoj kući. 

Pošto si spomenuo hobotnicu još uvijek imaš priliku se odrediti da li si glava ili migajući krak. Ima i mogućnost da odeš u državno odvjetništvo i sve priznaš, ali za to čovjek treba imati hrabrosti. Znaš da oni koji kazneno djelo prikrivaju i sami su krivi kao i oni koji su kazneno djelo izvršili, to važi i za ostale koje pozivam da se uvrste među pozitivce i javno progovore.

Ja nisam od onih da takve stvari prikrivam i ako me pozovu da kažem što znam sigurno ću reći samo istinu. I da, ako me pitate da li ću najesen u lov, naravno ako me prije ne izbace iz društva. Dok ima nervoznih i pomalo histeričnih ljudi u društvu, nakon ovih događaja, uz njihovo oružje, sigurno bi se nelagodno osjećao, stoga mene vjerojatno neće biti u lovu.

Svim poštenim lovcima dobra kob

Emil Srpak, 

predsjednik 

Nadzornog odbora

Izvor: 3097