Glas javnosti 21.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

I Romi bi morali oformiti DVD

Dana 26. srpnja 2014. u romskom mjestu Pušča koje spada pod Gradsku općinu Murska Sobota u Sloveniji održana je 10. obljetnica djelovanja istoimenog dobrovoljnog vatrogasnog društva. Bila je to i prigoda da se položio kamen temeljac za izgradnju vatrogasnog doma. To je prvu romsko dobrovoljno vatrogasno društvo, ne samo u Sloveniji već i u Europi, a čak i na svijetu. Svečanosti su, osim 15 DVD-ova i predstavnika Vatrogasne zajednice Slovenije i Vatrogasne zajednice Gradske općine Murska Sobota, prisustvovali župan Gradske općine Murska Sobota, voditeljica Državnog ureda za ljudska prava Republike Slovenije, zapovjednik CZ i voditelj Odjela Uprave za zaštitu i spašavanje, romski i drugi vijećnici skupštine općine.

DVD-e Pušča je osnovan 7. veljače 2004. i broji 35 članova koji su završili tečaj za zvanje vatrogasca. Društvo posjeduje vatrogasno kombi vozilo, motorno pumpu 8/8 o svo ostalo potrebno pripadajuću opremu, uključivo i zaštitno odjeću. 

Valja dodati da romsko mjesto Pušča ima svoj mjesni odbor, duštveni dom, dječji vrtić, kulturno umjetničko društvo, sportsko druištvo, gostionicu i uređeno svo infrastrukturo naselja, uključivo i nazive ulica.   Možda bi bilo dobro da i naši Romi učine nešto slično.

Antun Novak

Izvor: 3095