Glas javnosti 19.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

IDEM BOS KROZ TRNJE OVRHE ZA NEPOSTOJEĆI DUG! (II.)

Zbog propusta, sve naknade i troškove dužan je nadoknaditi ovrhovoditelj Eko-Flor Plus d.o.o.

 

Poštovani, molimo vas da, sukladno Zakonu o medijima, na istom mjestu, s istom opremom i u cijelosti, objavite demantij članka „Idem bos kroz trnje ovrhe za nepostojeći dug!“ objavljenog 9. rujna 2014. godine u listu Međimurje.  

 

Sukladno odredbama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, ovrha na novčanim sredstvima ovršenika se provodi po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema osobnom identifikacijskom broju ovršenika, bez njegove suglasnosti i bez obzira ako u osnovi za plaćanje nije određena ovrha na novčanim sredstvima po svim računima i oročenim novčanim sredstvima.

 

U konkretnom slučaju, provjerom je utvrđeno kako je 14. kolovoza 2014. godine Fina od strane Odvjetničkog društva Hanžeković&Partneri d.o.o. na postupanje zaprimila rješenje o ovrsi broj OVRV-19979/12, ovrhovoditelja Eko-Flor Plus d.o.o., OIB 50730247993.  Za predmetno rješenje o ovrsi Fina je izvršila provjeru formalne ispravnosti te je utvrđeno kako se OIB i naziv ovršenika iz predmetnog rješenja podudaraju s podacima u Jedinstvenom registru računa, pri čemu Fina nema obavezu provjeravati adresu ovršenika. Temeljem navedene provjere Fina je rješenje o ovrsi evidentirala u Očevidnik redoslijeda za naplatu te naplatila naknadu Fine. Za navedeno rješenje Fina je 29. kolovoza 2014. godine, od strane istog Odvjetničkog ureda, zaprimila zahtjev za povlačenjem predmetnog rješenja o ovrsi nakon čega su računi ovršenika odblokirani.

 

Napominjemo, da je Fina provedbeno tijelo, koje nema ovlasti utvrđivati prava i obveze stranaka, kao niti položaj stranaka u postupku, već ovrhu provodi temeljem dostavljenih osnova za plaćanje u skladu sa zakonskim odredbama. Također, sukladno odredbama Ovršnog zakona donositelj rješenja o ovrsi jedan primjerak rješenja dostavlja i ovršeniku, na koji ovršenik ima pravo podnijeti prigovor.

 

S obzirom da se radi o propustu koji je nastao prilikom sastavljanja prijedloga za ovrhu i donošenja rješenja o ovrsi, sve naknade i troškove nastale zbog navedenog događaja dužan je nadoknaditi ovrhovoditelj Eko-Flor Plus d.o.o.

 

S poštovanjem

Ured Uprave Fine

Izvor: 3099