Glas javnosti 03.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Ipak se radilo u Obiteljskom centru

U županijskim novinama »MEĐIMURJE« broj 3.060 od 17. prosinca u rubrici Glas javnosti objavili ste pismo “Zabrinute majke” pod naslovom “Svi puno rade, a sve je više alkohola i droge među mladima”, kojim poričemo odnosno nadopunjujemo sporne navode o činjenicama i podacima. U dijelu teksta nepotpuno i netočno se navodi “...
Jedna od institucija čija je uloga pomoć obitelji i mladima je Obiteljski centar u Čakovcu. Ne znam da li je to točno da njihova ravnateljica prima plaću više od jedne godine, a ne zna se što radi?...”.
Obiteljski centar Međimurske županije je ustanova socijalne skrbi za pružanje usluga savjetovanja i podrške obitelji, a započeo je s radom 1. kolovoza 2012. godine. Međutim, prve stručne djelatnice zaposlene su u lipnju 2013. godine, s obzirom da je Ministarstvo socijalne politike i mladih tek tada dalo suglasnost za zapošljavanje.
Od samog početka rada Obiteljskog centra Međimurske županije, ravnateljica je provodila savjetovanje korisnika te edukativne aktivnosti za stručnjake i širu javnost.
U lipnju 2013. godine se djelatnost Obiteljskog centra Međimurske županije širi na preventivne aktivnosti za djecu i roditelje. Tijekom 2013. godine provedena je ukupno 31 aktivnost za djecu i roditelje kojima je obuhvaćeno 405 roditelja djece vrtićke i osnovnoškolske dobi, 250 učenika osnovnih škola u Međimurskoj županiji te 94 stručnjaka i zainteresiranih građana. Navedene aktivnosti bile su ponuđene široj javnosti te su provedene u ustanovama koje su iskazale interes i želju za suradnjom. Konkretno, u Mjesecu borbe protiv ovisnosti (15.11. - 15.12.) provedeno je pet preventivnih aktivnosti za roditelje i učenike, međutim i sve aktivnosti Obiteljskog centra Međimurske županije usmjerene su na jačanje pojedinaca i obitelji s ciljem prevencije ovisnosti, nepoželjnog društvenog ponašanja i trenda porasta i razvoda braka.
Uz provedene preventivne aktivnosti Obiteljski centar Međimurske županije pruža usluge informativnih razgovora, savjetovanja i pravnih savjeta te je do sada pruženo ukupno 213 usluga. Podaci o planu i programu te aktivnostima Obiteljskog centra Međimurske županije dostupni su javnosti na mrežnim stranicama Međimurske županije te je prema odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama svakoj domaćoj ili stranoj fizičkoj ili pravnoj osobi dostupan, u skladu s uvjetima i ograničenjima tog Zakona, svaki podatak koji posjeduje tijelo javne vlasti. Svi zainteresirani građani mogu se obratiti Obiteljskom centru Međimurske županije ako im je potrebna stručna pomoć i podrška u svim pitanjima koji se tiču obitelji, partnerstva, odgoja djece, životnih i osobnih promjena.
Lidija Vinković, dipl.soc. radnica, ravnateljica Obiteljskog centra
Međimurske županije

Izvor: 3062