Glas javnosti 11.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

"Izabrani radekizmi" Ladislava Radeka

Nije slučajno da u, za neke slučajne premijere u “slučajnoj državi”, više ni jedne dnevne novine nemaju humorističku stranicu! O satiričkoj da ne govorimo! A u tjednicima humor je spao na samo jedno slovo! Srećom hrvatsko! Doduše, bilo bi podosta, pogotovo na prvim stranicama našeg tiskovlja, smiješnih stranica! Bile bi smiješne da nisu ružne i otužne! Zato nas u ovo otužno vrijeme može obradovati svaka duhovita knjiga, a kako onda ne bi kad je riječ o knjizi provjerenog smjehotvorca i “pikača” sa satiričkim iglicama, igletinama, trnovitim bodljama bodljikavim trnovima, a naleti tu često i satirička strijela odapeta iz ljutog luka Ladislava Radeka. Ima tu kraćih i manje kraćih humorističkih i satiričkih pjesmica na standardu i kajkavskom, te ponajviše epigrama i aforizama, a da ne bi literalni čistunci tražili dlake po epigramskim i aforističkim jajima Radek ih je sve jednostavno nazvao radezmi! Radek je u slengu Šljakodek, a u genitivu imena ide Ladi slava! Putevi humora (o satiri da ne govorimo) teški su u svojoj lakoći i laki i lepršavi u svojoj težini! Naročito ako imaju težinu! Humorni su putevi češće stanice i prečaci nego li široke ceste i avenije! Mnogo je definicija humora i ni jedna nije točna! Hoće li humor jednom sam sebe definirati!? Istog časa prestao bi biti humor! Pogotovo ako bi izbacio samo jednu definiciju! Između ostalog odlika dobrog humora je i nepredvidljivost! Čitatelj mora reći: kako se ja toga nisam sjetio, a ne - pa to i sam znam slično reći ili čuo sam to već u nekim drugim varijantama!
Ima u “Izabranim radekizmima” podosta toga, naročito epigrama i aforizama, za koje mi je žao što ih se nisam prije njega sjetio. Prvo sam se sjetio zadnjeg: “Ni smrti se neću predati. Neka me uhvate živog!” Ovaj se radekizam nalazi na samom kraju, a ako pitate Paju, volio bih i da mene smrt uhvati živog! Pa makar više puta. Ladislav je, o Radeku da ne govorimo, i humorist i satirik, a najčešće se kod njega humor i satira nalaze u dugi koja lebdi nad životom. A u životu ima svakojakih životnih nezgoda koje duhovit čovjek može pretvoriti u zgode. Zgodno je ako ispadnu zgodne! A Radek je duhovit čovjek! I kad piše o neozbiljnostima. Najozbiljnije.
Miljenko Smoje je jednom rekao: humor se služi sjenama da bi se svjetlost upalila! Čitajući “Radekizme” osjetit ćete to svjetlucanje.
Očito ima dovoljno razloga da čitatelji izaberu za čitanje “Izabrane radekizme”. Pametni će čitatelji uz sve ove naći za čitanje i još dosta svojih razloga.
Pajo Kanižaj

Izvor: 3076