Glas javnosti 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Još malo o plinu

Vjerujem da mnogi ne znaju kao ni ja kada i koliko je porasla cijena plina sa početkom sadašnje godine. Također sam uvjeren da mnogi zapravo niti ne znaju kolika je trenutna cijena. Ona se već neko vrijeme izražava u kW/h. Uglavnom nije je teško izračunati, ali uz tri reda brojeva na uplatnici potrebna je koncentracija i kalkulator. Zašto bi bilo jednostavno kad može i komplicirano. Da ne duljim, sadašnja je cijena kako nas zapravo interesira, ona po kubičnom metru 3,96 Kn, siječanj, odnosno 3,95 Kn, veljača. Prije 2014-te je bila 3,71Kn. Ovo poskupljenje se izgubilo u već prije spomenutim tri reda brojaka na uplatnici tako da ga je bilo teško primijetiti. Uglavnom sa svim tim brojkama lako je zakamuflirati pravu cijenu po kubnom metru na koji smo naučeni. Napravit ću se glup pa ću upitati zašto onda i plinska brojila nisu u kW/h nego su i dalje u metrima kubnim. Nije to glavni razlog zbog kojeg pišem. Ima ih još nekoliko. Slijedeće je naplata 12,5 kn za kako oni kažu troškove obračuna uplatnice, odnosno čitajući između redova, troškove popisa stanja plinomjera. I to samo za nove priključke nakon 10-tog mjeseca 2013-te godine, dok kod prijašnjih tih troškova nema. U ovom slučaju ne spašava Vas niti to da sami javite stanje brojila te će vam svejedno obračunati tih 12,5 kn. Možda ovo mnogi niti ne znaju da plaćaju ali zato to piše u onih tri reda brojaka na uplatnici pa mogu provjeriti. Onda dalje... Poštujem periodični pregled propusnosti plinske instalacije koji se radi ako se ne varam jednom u deset godina, ali ne poštujem da nekoliko minuta koliko je potrebno za kontrolu naplate četiristotinjak kuna, a kamoli da pronađu još i koji štednjak ili plinsku peć više , tada se trošak penje i do tisućice, a da još ne kažem da će naknadni pregled još jednom dobro naplatiti. Došao sam do glavnog razloga zbog kojeg zapravo pišem, a odnosi se djelomično na cijenu plina spominjanu na početku. Ja sam od onih što plaćaju ono što potroše tako da plin plaćam po potrošnji. Sa početkom 2014-te godine porasla je cijena plina za 0,25 kn po metru kubnom. Meni je brojilo očitano 27.12. 2013-te. Do kraja godine potrošio sam još 39 kubnih metara plina. To znači da je tih 39 kubika otišlo na trošak za 2014-tu i to po novoj cijeni što ugrubo iznosi u siječnju 10 kn više na računu zbog razlike u cijeni. Nije 10 kn puno, ali ako to pogledamo malo drugačije zapravo i jest. Međimurje plin se na svojim web stranicama hvali sa blizu trideset tisuća priključaka. Neka njih samo dvadeset tisuća koristi plin za grijanje i neka svaki tako ostane bez tih malih 10 kn, lako je izračunati da je tih deset naraslo na dvjesto tisuća. Vjerojatno će se opravdavati da nije sve moguće popisati na zadnji dan. Pitam ja, zašto onda plaćam 12,50 kn za obračun (popis), također pitam kako je u siječnju popis kod mene bio već oko 20-tog, a u veljači točno prvog.
Vjerujem da Međimurje plin ima problema zbog sve većeg odljeva potrošača koji su našli jeftiniju alternativu grijanja, te je potrebno na druge načine održati upravni aparat na naučenom platnom iznosu.
Ovo su moja razmišljanja i iskustva te ih kao takve ovdje navodim.
Na kraju, još samo da dodam, dragi Međimurski plinu, doći će konkurencija kao što je došla kod telefona i električne energije.
Predrag Levak

Izvor: 3075