Glas javnosti 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Kako pomoći tugujućem djetetu?

Tjedan psihologije obilježen je predavanjima za nastavnike međimuskih osnovnih i srednjih škola koje su održale školske psihologinje Kristina Horvat (OŠ Orehovica), Martina Kovačić (Gimnazija J. Slavenskog Čakovec, Gospodarska škola Čakovec, Srednja škola Čakovec), Lucija Matjačić Kovačić (Tehnička škola Čakovec), Irena Šestak (OŠ V. Nazora Pribislavec) i Marta Vugrinec (Ekonomska i trgovačka škola Čakovec) - na fotografiji. Odazvalo se stotinjak učitelja, nastavnika i stručnih suradnika koji su tijekom sat i pol predavanja dobili teorijska znanja o procesu tugovanja te praktične savjete i smjernice za rad s tugujućom djecom.
Sadržaj predavanja bili su uobičajeni razvojni gubitci, univerzalne reakcije na gubitak, specifičnosti dječjih reakcija na gubitak, spolne razlike, proces tugovanja, najčešće predrasude odraslih, potrebe tugujuće djece i podrška djetetu u školi.
Gubitak se ne može zaboraviti, ali se s njim može dalje živjeti. Reakcije na gubitak ovise o spolu, dobi, individualnim osobinama, uvjetima života i podršci okoline. Djeca i mladi imaju potencijal da se suoče s gubicima, ali im je potrebna podrška najbližih koji razumiju njihove reakcije i potrebe. Oni mogu podnijeti sve što im kažemo ako to prilagodimo njihovoj dobi, tvrde stručnjakinje. (LMK)

Izvor: 3079