Glas javnosti 03.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

Načelnik Lehkec Općinu je zakinuo za 2,000.000 kuna

Sada bivša predsjednica Općinskog vijeća Strahoninca Sanja Krištofić poslala nam je vrlo opširno očitovanje o razlozima zbog kojih  SDP-ova većina u tamošnjem Općinskom vijeću nije prihvatila proračun Općine za ovu godinu čime je izazvala nove izbore. O spomenutom smo već pisali, prenoseći izjave vijećnika sa sjednica Vijeća pa zbog opširnosti, prenosimo dijelove priopćenja Sanje Krištofić.

Svaki načelnik mora, temeljem zakona, dostaviti svom predsjedniku vijeća proračun za slijedeću godinu do 15.11. tekuće godine. Bio proračun prihvatljiv ili neprihvatljiv svaki predsjednik vijeća ga mora zaprimiti i to je temelj za  pripremu svih daljnjih rasprava i odluka. Kod same primopredaje stanja, dokumenata i nastalih obaveza  novom načelniku jasno je i nedvosmisleno ponuđena pomoć  u daljnjem radu i rješavanju kako stare tako i nove problematike, a sve u cilju kako bi se održao i unaprijedio postojeći standard, ovisno o raspoloživim mjerama, našeg mjesta. Također je i prenesena sva problematika i postignuti dogovori oko tekućih i daljnjih projekata općine, kao i svi višegodišnji neriješeni problemi.

Mora se spomenuti da je novom načelniku  ostavljeno  na žiroračunu milijun kuna, rezerviranih  za otplatu Centra za kulturne, društvene i javne potrebe i  predani potpisani ugovor sa Ministarstvom regionalnog razvoja u visini od 500.000,00 kn za izgradnju infrastrukture i prometnica u novootvorenim ulicama. Lijepa  početna osnova s koje se kreće u rad neopterećeno.Uzimajući u obzir neiskustvo u radu načelnika tijekom cijele 2013. i 2014. govorili smo i ukazivali na probleme, na nedostavljanje potrebne dokumentacije na vijeće, čime su se stvarali uvjeti nekvalitetnog rada, nisu se  poštivane zakonske regule, koje propisuju razni zakoni RH, ovisno o predmetu koji se rješavao, niti prethodno donesene odluke općinskog vijeća. Sve to se nije prihvaćalo, nego se vodilo nekom svojom logikom i metodama, ne pridržavajući se  zakona  niti odluka vijeća.

Temeljem potpisanog sporazuma s Ministarstvom za regionalni razvoj za izgradnju novootvorenih ulica, naglašavalo se da su sredstva namijenjena za pripremne radove i asfaltiranje ulica, a da su natječaj za radove izgradnje kanalizacije i vodovodne mreže u tim ulicama raspisale Međimurske vode te da su odabrani izvođači i osigurana sredstva za te radove u proračunu Međimurskih voda, koje su izdvojili naši mještani kroz cijenu vode.

Usprkos tome, načelnik raspisuje javni natječaj za izgradnju kanalizacije i vodovodne mreže u novootvorenim ulicama, odabire izvođača i potpisuje ugovor. Nastao je dvostruki problem. Raspisao se natječaj, odabrao izvođač i potpisao ugovor za radove bez odluke općinskog vijeća, kršeći odluku o izvršavanju proračuna. Nastala je situacija da je općina je potrošila dobivene novce za radove koje su trebale napraviti Međimurske vode, bez terećenja proračuna općine,  a prometnice za koje smo dobili novac su i nadalje ostale neizgrađene, neasfaltirane i nema novaca za njihovu izgradnju.

 

Na sve te radnje vijećnici SDP-a  tražili su očitovanje

Radovi i postupci oko Izgradnje sportske dvorane, započeli su davnih godina ranije od same fizičke manifestacije polaganja kamena temeljca i izgradnje temelja. U svim pripremnim radnjama oko svih pripremnih radnji i realizacije sudjelovala je Općina, Osnovna škola i Županija Međimurska kao osnivač i vlasnik škole. Općina je ranijih godina izvršila sve radnje koje su omogućile izgradnju dvorane i izdvojila novčana sredstva za to.  Načelnik bez pojašnjenja o situacijama vezanim uz sportsku dvoranu potpisuje sporazum u kojem tereti općinski proračun, ne upoznaje Općinsko vijeće, već na naše traženje na samoj sjednici, obavještava da je sporazum potpisala Općina i da će Općina i Županija, svako iz svog proračuna izdvojiti 50% iznosa za predviđene radove. No činjenice su  drugačije. Potpisan je sporazum gdje se Općina Strahoninec  obvezuje sufinancirati 67 % izvođenje radova, a Međimurska  županija 33 %. Općinsko vijeće, a i građani, dovode se u zabludu predočenjem krivih informacija i stanja, potpisuju se sporazumi i stvaraju obaveze općini koji nisu nikome predočeni  i opterećuje se proračun u iznosima za koje nema potrebe. U isto vrijeme već na samom početku nastaju dodatni radovi, koje podmiruju općina i škola.Za 2015. godinu načelnik nije predložio daljnju izgradnju dvorane. Dakle započeti radovi se ne  nastavljaju, a i ne zna se kad i koje godine će se nastaviti, navodi Krištofić.

 

Uz ostalo bivšem načelniku Franji Lehkecu zamjera i to što, kako tvrdi, vijećnike nije upoznao s okolnostima sufinanciranja obnove mrtvačnice u Nedelišću ( na tamošnje groblje ukapaju se i Strahoninčari o čemu smo također opširno pisali op.nov.) te niz drugih „propusta“.

- Spominjem  i činjenicu da je za svoj rad bivši načelnik primao naknadu od 1.500,00 kn mjesečno i to za 16 sati mjesečno, koje je odredio za svoj rad u općini. Činjenica je i da je bivša načelnica imala 7.000,00 kn mjesečno, u prosjeku za 168 službeno propisanih sati. Matematika je jednostavna. Satnica bivšeg načelnika iznosi 94 kn/h, a bivše načelnice 42 kn/h. Neprihvaćanje proračuna za narednu godinu je jedini način i mehanizam koji je dostupan vijećnicima općine kojima može zaustaviti daljnji nerad i stvaranje nepovoljnih obaveza općine. Izbori jesu dodatni trošak općine, ali je zanemariv u odnosu na nepoduzimanje aktivnosti i nedostavljanjem programa i zahtjeva za dobivanje novaca za projekte od drugih institucija čime je općinski proračun zakinut za najmanje 2 milijuna kuna, zaključuje Krištofić najavljujući da će na „tijelima SDP-a istaknuti svoju kandidaturu za načelnicu općine.  (vk)