Glas javnosti 19.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:45.

Ni na misu biciklom

Tijekom prošlog utorka u Čakovcu je ukradeno je 5 bicikala. Iz stalaka za bicikle ukradeni su zaključani bicikli u Ulici Valenta Morandinija, Vladimira Nazora, Tome Masaryka, te Kolodvorskoj ulici, dok je u Ulici Bartola Kašića iz dvorišta kuće ukraden bicikl koji nije bio zaključan. Za te bicikle šteta je nekoliko tisuća kuna – izvješće je Međimurske policije. 

Iz navedenog nema garancije da bicikl neće biti ukraden bez obzira je li zaključan ili nije, jedino ako je zaključan, okolnosti lopovima su malo otežane – rekao nam je glasnogovornik međimurske policije Zdravko Kolarić. Pod otežane okolnosti lopovima smatra se da lopovi nemaju sobom alat za krađu zaključanog bicikla, pa se preporučuje bicikle ipak zaključavati. A posebne su one situacije kad vlasnik ukradenog bicikla kaže: A samo sam skoknuo u trgovinu na pet minuta…

Kolarić ističe da je u samo četiri mjeseca ove godine u Županiji pokradeno preko sto bicikala, koji odmah po krađi doživljavaju remont ili „preobražaj“. Poprska se usput serijski broj bicikla, pa ako policija i nađe takve bicikle, lopovima ne može ništa. Ima i vrlo efikasno izvježbanih radnji lopova, ima i onih da ukrade bicikl da ne bi do kuće pješačio kilometar ili dva. Nađeni bicikli nerijetko završavaju u prostoru policije, gdje ih se nekoliko puta godišnje prodaje i to se za vrlo povoljnu cijenu može razgledati više stotina bicikala. Ima li bolje prigode za kupiti ovo prijevozno sredstvo.

Nedavno je zabilježen slučaj da su lopovi za vrijeme mise ispred jedne međimurske crkve u sat vremena rastavili čak pet bicikala i iz dijelova složili potpuno jedan novi. Žena koja se tu slučajno našla vidjela je da se na biciklu udaljavaju dva mladića od petnaestak godina, ali naravno, tu pomoći više nije bilo.

Ovo je samo kratak osvrt na krađu bicikala, a o zlatu, kokošima i drugim dugogodišnjim određenim vrstama krađa opet postoje posebno evidentirane priče. Ili vlasnici već jednostavno odustaju, jer za manju vrijednost ionako ne mogu povratiti novac bez da ulože u tužbu još veći iznos koji im ne garantira ništa.

 

Izvor: 3086