Glas javnosti 17.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:45.

Odustanite od tiskanja novih udžbenika ili svima omogućite besplatne!

“Roditelji smo nekoliko školaraca, ne možemo kupiti nove udžbenike jer grcamo...” Potaknuta brojnim sličnim javljanjima, udruga Glas roditelja djecu – GROZD pokrenula je akciju slanja pisama ministru obrazovanja i premijeru. U prvih šest dana pismo je poslalo 10.000 roditelja.

U teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi većina obitelji u Hrvatskoj, ministar udara po džepu roditelja tražeći da kupe sve nove udžbenike, kršeći pri tome Ustav koji jamči besplatno obrazovanje, svakome dostupno (čl. 66 Ustava RH). Udžbenici nisu jeftiniji kao što se najavljivalo: za ilustraciju, prosječna cijena kompleta udžbenika za niže razrede osnovne škole je oko 700 kn, za više razrede 1.400 kn, a za gimnazije se penje na 2.000 kn. Roditelji smatraju da bi uvođenje novih udžbenika trebalo biti postupno i vremenski fleksibilnije, kako bi se omogućilo nasljeđivanje tijekom nekoliko godina.

Istog je mišljenja i struka: od preko stotinu nastavnika anketiranih o potrebi uvođenja novih udžbenika, njih četiri petine ocjenjuje da su promjene većinom “kozmetičke”, a uvođenje novih udžbenika nepotrebno budući da se još ionako nije promijenio nastavni plan i program. Navode i problem nedostatka informatičke opreme u školama zbog čega se ne mogu iskoristiti dodatni multimedijski sadržaji.

Od ministarstva i Vlade roditelji traže da ili odustane od tiskanja novih knjiga ili da svim učenicima u Hrvatskoj osigura besplatne udžbenike. Udruga GROZD sugerira roditeljima koji neće biti u stanju kupiti nove udžbenike da ne bacaju stare, jer bolji su i stari nego nikakvi. 

Udruga Glas roditelja za djecu – GROZD

Izvor: 3086