Glas javnosti 28.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Političko kompostiranje u Goričanu

Politika zastrašivanja najdjelotvorniji je oblik kontroliranja i usmjeravanja mase, vrlo proširena otkad je svijeta, a nedavno sprovedena i u Goričanu u obliku kampanje protiv izgradnje kompostane. Za (ne)uspjeh referenduma zaslužan je strah koji je u zadnjih mjesec dana poharao Goričan zahvaljujući kampanji inicijative Za čisti Goričan koja je efekt kompostane na čitavo naselje prezentirala vrlo negativno, s neutemeljenim argumentima: u Goričan će se dovoziti smeće iz Mađarske, dobit ćemo smetlište koje će svojim smradom ugrožavati život naše djece, borit ćemo se s animalnim otpadom, biokompostana će biti poput smetlišta u Totovcu… Vjerujemo da su u pozadini priče o zloupotrijebi moći zastrašivanja gospoda beskompromisno nostalgična prema 90-ima prošlog stoljeća kada je Hrvatska demokratska zajednica s pravom uživala moćan status i zavidan ugled, ne samo u Goričanu. Radi se o generaciji koja ne može prežaliti nekoliko poraza na lokalnim izborima (za što gorljivo napadaju i okrivljuju Hrast) te su rezultatom na referendumu protiv izgradnje kompostane u Goričanu konačno izvojevali pobjedu, doduše Pirovu, ali to apsolutno njima ne umanjuje osvojeni pojen. Nadamo se da će cijela situacija završiti likovanjem i da već ne spremaju novu spletku jer onda predstavama u našem lijepom mjestu zaista nema kraja.
Šteta zbog mlade generacije, koja je također sudjelovala u kampanji protiv kompostane, koja reproducira i nasljeđuje duboko ustaljena obiteljska politička opredjeljenja, na lokalnoj razini osjeća ideološki jaz te na tom tragu i djeluje pozivajući se na „zdrav razum“.
Kao stranci koja je trenutno u Goričanu u mnogim odlukama jezičac na vagi (kod nas se ne događa da opozicija digne ruku ZA nešto, išta, bilo što) žao nam je zbog takve situacije koja već niz godina zaustavlja razvoj Goričana i stavlja ga u pat-poziciju. Prepucavanje između HDZ-a i SDP-a postaje zamorno, dosadno i pogubno za naše mjesto koje polako ali sigurno postaje mjesto nepogodno za život mladih ljudi. Ogranak Hrasta u Goričanu iskreno se nada da je ovo posljednji put da Goričan trpi zbog ideloškog jaza i međusobne netrpeljivosti političkih opcija (HDZ-a kojeg predstavljaju poznati antimoharićevci i SDP-a, točnije Marija Moharića).
Zbog navedenog je Goričan ostao bez vrijedne gospodarske investicije s kojom se preloški gradonačelnik Kolarek već naširoko hvali. S pravom. Za razmišljanje jedino ostaje kako to da je HDZ u Goričanu doprinio stopiranju investicije koju je HDZ u Prelogu veselo i objeručke isti čas prihvatio? I kako to da je predviđena opasnost od smrada u Goričanu odjednom u Prelogu nestala? Ili oni u Prelogu nisu dovoljno inteligentni da uoče ogromnu štetu i rizik od najstarije i ekološki najprihvatljivije metode recikliranja biootpada? Naravno, rizik zasigurno postoji jer se radi o inovativnom ekološkom iskoraku koji mora biti vrhunski obavljen kako bi se izbjeglo zagađenje. Ako se što, nedajbože, izjalovi, cijelo će Donje Međimurje biti na nogama, ne samo Prelog.
Kakva se politička igra upravo odigrala u Goričanu, samo nebo zna. Uvjerenja smo da će svaki znanstvenik koji se bavi kompostiranjem konstatirati kako se radi o politički instrumentaliziranoj situaciji bez obzira na to kako se ona nastoji prikazati. Sad samo u niskom startu čekamo od HDZ-a u Goričanu da što prije privuče neke nove investitore koje bi potencijalna kompostana odbila, kako su spominjali u kampanji. A do tada ćemo u Goričanu svakodnevno dimiti proljetne i jesenske lomače i „kompostirati“ u vlastitom vrtu.
Gradu Prelogu želimo da Predsjednik gradskog vijeća, rodom iz Goričana, što prije potpiše odluku o izgradnji kompostane koja će biti kvalitetno izgrađena i zadovoljiti tražene standarde.
Iako su vijećnici Hrasta u OV-u Goričan podržali odluku o izgradnji kompostane u Goričanu, čestitamo svim mještanima na odluci koja je donesena demokratskim putem (za koji se pokazalo da nije uvijek najspretnije i najjeftinije rješenje). Hrast će i dalje podržavati sve odluke koje će doprinijeti kvalitetnijem i boljem životu u Goričanu te predlagati konstruktivne ideje okrenute suvremenim navikama i potrebama.
Ogranak Hrasta Goričan,
predsjednik
Robert Katanec

Izvor: 3070