Glas javnosti 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Pošta ukinula carski befel

S danom 01. listopada 2013. godine ukazom vrhovnog gubernatora Hrvatskih pošta uspješno je sprovedena akcija zatvaranja poštanskog ureda u prigradskom naselju grada Preloga-Draškovcu! To zatvaranje ureda samo po sebi u današnje vrijeme ne bi bilo ništa čudno da k tom uredu pošte ne gravitiraju četiri naselja s više od 500 domaćinstava koje u tom poštanskom uredu koriste ponuđene im usluge još od vremena Austrougarske carevine, jer ih je Poštom podario svojom dobrotom sam car svojim befelom. Prodavala je pošta žiteljima toga kraja svoje usluge pod žigom i zastavom Austrougarske, Mađarske, Jugoslavije, a bome 22 i pol godina Hrvatske države!
Za svo to vrijeme isplativost poslovanja nije dolazila u pitanje sve dok mi mali međimurski Hrvati nismo dobili svoju državu i dok neki socijalistički direktori i pisari nisu umislili da su gazde i počeli primjenjivati taktiku nigdar dosti!
Prvo je počelo s ucjenama nakon potpunog oslobođenja Hrvatske, točnije mirne reintegracije podunavlja u pravni poredak RH, točnije 2000. godine kada Hrvatske pošte prestaju blagonaklonošču vlasti grada Preloga plačati najamninu prostora u Draškovcu Braće Radića 6. , ubrzo zatim otpisuje im se i prestaje naplačivati komunalna naknada, pa struja, pa voda i sve ostalo što plačaju drugi subjekti korisnici gradskih prostora.
Situacija se bila malo primirila da bi kojim slučajem eskalirala u sječnju 2012. godine i to u vidu skračivanja radnog vremena, te simulacijama zatvaranja ureda i ucjena spram gradske vlasti za sufinanciranje njihova poslovanja. Približavanjem lokalnih izbora i strahom od gubitka na istim, gradska vlas pristaje na ucjenu i izdašno sufinancira rad poštanskog ureda u iznosu čak do 50% plaće uposlenika, te je time osiguran četverosatni rad pošte za građane.
Kako su se lokalni čelnici uspavali s mišlju da je problem riješen, ali ne zadugo ubrzo je od gubernatora u Hrvatskim poštama uslijedio novi udar. Tako pred same izbore bojovnici Hrvatskih pošta u svom napadu na dvojac Glavina-Kobal opet izvojevaju pobjedu i dobivaju za svoje poslovanje pokrivanje svih troškova u 100% iznosa poslovanja četverosatnog rada poštanskog ureda Draškovec.
No nakon izbora došlo je do promjene vlasti u lokalnoj samoupravi koja uz svu dobru volju nije mogla prihvatiti ucjenu silnika Hrvatskih pošta, a ovi su pod okriljem jesenskih jutara ispraznili prostor te lecima izvjestili svekoliko pučanstvo da Pošta više ne stoluje ovdje! Mještani naselja Draškovec, Hemuševec, Čukovec i Oporovec ne samo da su oštečeni, nego su i povrijeđeni jer svjesni da je večinski vlasnik Hrvatskih pošta, Vlada republike Hrvatske koja i na taj način pokazuje koliko joj je stalo do žitelja župe sv.Roka Draškovec od kojih je na prošlim izborima dobila lijepu većinu glasova.
Vjerujem da će se čelnici lokalne samouprave znati pobrinuti kao i uvjek za svoje žitelje, a vama gospodo u vladi slijedi plača na slijedećim parlamentarnim izborima.
Antun Berljak

Izvor: 3051