Glas javnosti 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Poštujte starije i teško bolesne osobe

Živim nažalost u primitivnoj sredini, među ljudima gdje ne vlada mir i red, međusobno poštovanje, a naročito starije i teško bolesne osobe, tim više ako si Sama i žensko - bez ičije zaštite - na dobronamjerne opomene od mladih, a i djece često doživljavam uvredljive i pogrdne izjave, kao ‘’Šuti stara luda baba’’, i još mnogo gorih uvreda. Između dviju zgrada (Ulica Vukovarska u Čakovcu) nalazi se dječje igralište.
Tu je svakodnevna buka i gala tokom cijelog dana, a kulminacije je u večernjim satima, kada se skupi veći broj djece, njihovih roditelja, djedova i baka. Ako ih samo dobronamjerno opomeneš, bivaš optužena za svakakva nedopuštena, izmišljena nedjela, pa čak uslijedi i anonimna prijava policiji i socijalnoj službi, koje čak i štite takve osobe, djeca nisu toliko kriva, jer nisu odgojena. Pitam se zašto djeca imadu u školama vjeronauk, što oni tamo čuju i eventualno nauče, kako se ponašati prema starijim i bolesnim osobama, koje su uvijek dobronamjerne.
Smatram da bi ti odrasli (uzornog ponašanja itekako trebali slušati i proučavati vjeronauk i moralni odgoj). Ali, osvetit će im se to, kada ta djeca odrastu (koji će ih i možda tući). Kako se govori: ‘’djeca su danas zaštićena i ne smiju se tući!!’’. Nije istina, mi nismo bili tako zločesti, kao ovi danas, ali smo ipak znali i bojali se šibe, iako smo bili dobro odgojeni, ali siromašni i skromni.
Evo izvatka iz kućnog reda - član 4. govori - u zajedničkim djelovima stambene zgrade, suvlasnici i druge osobe (podstanari), koji borave u zgradi, moraju se ponašati na način koji osigurava mir i tišinu u zajedničkim i posebnim prostorijama zgrada, a posebno od 14 do 17 sati i između 22 i 6 sati u jutro. Nije dozvoljeno svađom, vikanjem, lupanjem i sl. postupcima remetiti mir u zgradi i dvorištu. Sviranje, pjevanje, radio i televizor dopušteno je na sobnoj jačini zvuka, tako da ne uznemiruju druge stanare. Roditelji, odnosno bake i djedovi moraju se pobrinuti da im djeca igranjem u dvorištu ili zajedničkim prostorijama ne smetaju susjedima. Npr. moj susjed, četverogodišnji dječak, izjavljuje: ‘’susjeda, djeca se ne smiju tući’’, a u slučaju da se njegovim zahtjevima ne udovolji, dere se i viče, a majka mu je vjeroučiteljica u osnovnoj školi - pitam se kako ona uči tu djecu vjeronauk kad s vlastitim ne zna na kraj, često vičući - bez rezultata na njega. Ti svi roditelji nisu svjesni da će i oni jednoga dana ostarjeti i kako će se osjećati kada će se mlađi naraštaj grubo ponašati prema njima, kako se oni danas ponašaju prema nama.
Vaša vjerna čitateljica
Jelena/Bernardica

Izvor: 3058