Glas javnosti 23.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Zašto podcjenjujemo sami sebe?

Poštovani gospodine Žišković, cijeneći vaš dugogodišnji rad u novinarstvu, čime ste opravdano stekli ugled doajena međimurskog novinarstva, bio sam dosta neugodno iznenađen  komentarom u Vašoj kolumni u vezi predstojećih izbora za Europski parlament, a pogotovo dijela vezanih uz nastup međimurskih stranaka na ovim izborima, niste tako kritični prema nacionalnim strankama,  a pogotovo Međimurskog demokratskog saveza, čiji sam predsjednik.
Naime, Vi izražavate dvojbu o opravdanosti našeg izlaska na ove izbore, nazivate nas autsajderima i naš izlazak na izbore tumačite tek kao pretencioznost ili pak puku želju za slikanjem u medijima. 
Da li smo pretenciozni?
Da li idemo preko svojih mogućnosti?
MDS je politička stranka, a dužnost političkih stranaka je da izlaze na izbore, da predlože svoje kandidate i Programe, a birači su tu koji će odlučiti.
Svakako da je važan uspjeh na izborima, ali važne su i poruke koje se prenose za vrijeme izborne kampanje.
MDS je odluku o izlasku na ove izbore donio još prošle godine, nakon prvih izbora za Europski parlament,  kada smo vidjeli da na kandidacijskim listama nacionalnih stranaka gotovo da nije bilo ni jednog Međimurca. To smo tada ocijenili, a i neki domaći mediji, kao podcjenjivanje Međimurja, jer su mjesta za tako ugledne pozicije bila osigurana za kandidate iz drugih krajeva Hrvatske. Ta se situacija gotovo, da nije MDS-a, ponovila i ove godine. Osim liste MDS-a na kojoj se nalazi svih 11 Međimurki i Međimuraca, samo su dvije liste uvrstile nekog od kandidata iz Međimurja.
MDS smatra da kandidati iz Međimurja nisu nimalo lošiji od kandidata na drugim listama, samo što nacionalne stranke Međimurje prepoznaju samo kao dobro biračko tijelo, a ne i kao mogući izvor kandidata. Žao nam je što te činjenice niste spomenuli u svojoj kolumni.
Dakle, i to je poruka koju prenosimo preko ovih izbora i to je jedan od razloga zašto izlazimo na ove izbore.
 Nadalje, Vi navodite da na ove izbore izlazimo jer nam je važno: „ I čuti se, i slikati  u medijima.“, kao da se druge stranke za vrijeme izbora ne „čuju i slikaju“ i za to daju ogromne novce.
Svakako je važno za svaku političku stranku „i čuti se, i slikati u medijima.“, ali vi implicirate da MDS to radi samo za vrijeme izborne kampanje, dok je ostalo vrijeme neaktivan.
Dopustite mi da Vam navedem naše aktivnosti u zadnjih 6 mjeseci prije kampanje, a koje su zabilježene i u tjedniku u kojem Vi pišete kolumne.
Dakle, „I čuli smo se i slikali u medijima.“:
15. 10. 2013. g. MDS protiv podjele Hrvatske na pet upravnih regija.
15. 11. 2013. g. PredstavljanjeMDS-ove Deklaracije o jedinstvenosti Međimurske županije.
28.11. 2013. g.  Na prijedlog MDS-a: Jednoglasno usvajanje Deklaracije o jedinstvenosti Međimurske županije u Skupštini Međimurske županije.
12.12. 2013. g.  MDS protiv prijedloga ustavnih promjena.
18.01. 2014. g.  MDS protiv ukidanja Općinskog i Prekršajnog suda u Čakovcu.
27.01. 2014. g.  Posjet predsjedniku RH Ivi Josipoviću, Razgovor o decentralizaciji i regionalizaciji Hrvatske.
08. 02. 2014.g. Zakon o upravnim regijama.
19. 02. 2014. g. Industrijska strategija RH.
28. 02. 2014. g. Javna tribina „Nedamo Međimurje“
08. 03. 2014. g. Međunarodni dan žena, Podjela ruža od papira.
15. 03. 2014. g. Pokretanje „Peticije za Međimurje“.
 
Iz priloženog je vidljivo da MDS ima stalne aktivnosti, a tako je i od  osnutka 2005. g, sa ciljem očuvanja statusa i zaštite Međimurske županije i da često prvi reagira na inicijative koje dolaze sa državne razine.
To je i naša zadaća, kao regionalne stranke, pa nas često žalosti i nerazumijevanje, ignorancija i podcjenjivanje na koju nailazimo  kod nekih međimurskih medijskih djelatnika, a zapravo bi moralo biti suprotno, jer samo svekolikim zajedništvom se možemo oduprijeti različitim pritiscima koji prijete da naruše ravnopravnost Međimurja u odnosu na druge županije.
Poštovani gospodine Žiškoviću, nadam se da ovo pismo nećete primiti kao zlonamjerno, već kao želju za više razumijevanja i suradnje za naše Međimurje.
Predsjednik MDS-a
Željko Pavlic

Izvor: 3082