Glas javnosti 28.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

Ženama omogućite pobačaj po Zakonu

U posljednje vrijeme u raznim medijima objavljeni su podaci da niz bolnica u Republici Hrvatskoj ne poštuje pozitivne zakonske propise RH jer ne izvršavaju pobačaje na zahtjev žena, protivno odredbama Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Nakon informacija da niz bolnica «više ne vrše prekid trudnoće», te da su «ginekolozi dali izjave o prizivu savjesti» hrvatska javnost je uskraćena za informaciju o postupanju nadležnog Ministarstva zdravlja u cilju uspostave reda u bolnicama.

Ženska mreža Hrvatske je svojim dopisom ministra Siniša Vargu obavijestila da je svim tim bolnicama poslala zahtjeve da svoj rad hitno usklade s pozitivnim zakonskim propisima i da ženama omoguće pobačaj na zahtjev. Članice ŽMH traže da se hitno i bez odlaganja  osigura provedba zakonskog prava ženama koje traže prekid trudnoće na zahtjev.

Kršenje zakona u bolnica prolazi nesankcionirano, ginekolozi primaju pune plaće a žene koje uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje i dopunsko zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravo na siguran, legalan i dostupan prekid trudnoće. 

ŽMH traži do ravnatelja, sanacijskih upravitelja i drugih nadležnih tijela te od ministra zdravlja  da  bez odlaganja organiziraju rad u bolnicama na način da ženama bude omogućen pobačaj na zahtjev sukladno Zakonu. 

Ženska mreža Hrvatske poziva žene koje imaju problema pri ostvarivanju prava na sigurana i legalan prekid trudnoće da nam se jave kako bismo pratile realizaciju ovog zahtjeva. Broj telefona na koji se žene mogu javiti je 01/4551 142 od 10 do 17 sati. 

Koordinatorice

Ženske mreže Hrvatske

Izvor: 3109