Gradovi i općine 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

15 godina Bundeka

U nedjelju, 24. studenoga Planinarsko društvo Bundek iz Murskog Središća obilježilo je 15 godina postojanja. Značajnu obljetnicu udruge došlo je obilježiti stotinjak domaćih i planinara iz susjednih planinarskih društava. Druženje je započelo šetnjom Rudarsko-murskim putem, a svečani dio održan je u vatrogasnom domu, u Murskom Središću. Bundekovu priču, od postanka do danas, ispričala je Katarina Braniša, neslužbena kroničarka Bundeka, a svojim pozdravnim govorima nadopunili su je predsjednica Sonja Vršić i gradonačelnik Dražen Srpak koji je potvrdio da je kvalitetan rad udruge prepoznat i u Gradu i mnogo šire. Učenica 4. razreda Leona Balent, uz pratnju mame Zvjezdane na harmonici, obogatila je program otpjevavši nekoliko međimurskih pjesama.
U radnom dijelu predsjednica Sonja Vršić podnijela je izvješće o 15-godišnjem radu te istaknula kako Društvo raste iz godine u godinu i po aktivnostima, ali i po broju članova. Društvo se ističe organizacijom Vincekovog pohoda, za koji im je Hrvatski planinarski savez dodijelio i priznanje za “najbolje organiziranu akciju u Hrvatskoj”. Na pohodu 2011. sudjelovale su blizu 3 tisuće planinara i zaljubljenika u prirodu, pa iste godine dobivaju Nagradu Grada Mursko Središće “za izuzetan doprinos u promidžbi Grada, za organizaciju Vincekovog pohoda i za međunarodnu suradnju”. Za “velik doprinos u mnogobrojnim aktivnostima, za promoviranje Međimurja širom Hrvatske i drugih zemalja” nagrađeni su i Poveljom Međimurske županije. Godišnje PD Bundek organizira 40-ak raznih pohoda za oko 260 svojih članova, ali i za članove okolnih društava s kojima često organiziraju zajedničke pohode i ture.
Društvo je prije pet godina, na desetu godišnjicu postojanja, izdalo monografiju U carstvu planina i nagradilo sudionike godišnjeg projekta 10 pohoda za 10 godina postojanja društva. Do sada su organizirali dvije planinarske škole koje je prošlo oko 70 članova. U Društvu imaju tri školovana markacista, 5 vodiča A standarda i 7 pripravnika, pa su ove godine formirali vodičku sekciju, kako bi planiranje aktivnosti i samo vođenje u planinama bilo prema europskim standardima. Svi su vodiči ujedno i članovi Stanice vodiča Varaždin. Na proslavu je, uz ekipu iz Hrvatskog planinarskog saveza, došlo i mnoštvo predstavnika prijeteljskih planinarskih društava koji su bundekima poželjeli uspješan rad, a priogoda je iskorištena i za podjelu priznanja zaslužnim članovima.
V.Trstenjak

Izvor: 3058