Gradovi i općine 23.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

30. OBLJETNICA ODSJEKA HEMODIJALIZE U ČAKOVEČKOJ BOLNICI

655 liječenih pacijenata i 72 transplantirana od početka rada

 

Sljedećeg mjeseca, točnije 11. studenog, Odsjek hemodijalize Županijske bolnice Čakovec proslavit će 30. obljetnicu od otvaranja. Na taj dan 1985. godine sa 16 pacijenata iz okolnih dijaliznih centara službeno počinje s radom Odsjek hemodijalize.

 

– Tijekom 30 godina rada dijalizom je liječeno 665 pacijenata, a transplantirano njih 72, jedan tri puta, dva po dva puta. Dolaze nam pacijenti iz SAD-a, Francuske, Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Slovenije i iz centara za hemodijalizu diljem Hrvatske, kazao nam je voditelj Odsjeka hemodijalize Branimir Vurušić, dr.med. Uz njega su davne 1985. godine u čakovečkoj bolnici na Odsjeku hemodijalize bile prva liječnica odsjeka Azra Kovačić-Petrović, dr.med., glavna sestra Mira Peti, te sestre i tehničari Ana Vinko, Marija Pintarić, Miljenka Matić, Snježana Novak, Marijana Cilar, Vladimir Kolar i Josipa Krznar. Ubrzo se na hemodijalizi zapošljavaju specijalisti Snježana Vujec i Zdravko Ivanković, a glavna sestra postaje Sanja Pintarić. Dok neki odlaze na druga radna mjesta u druge krajeve, porastom broja pacijenata timu hemodijalize s godinama se pridružuju sestre i tehničari Mirjana Posavec, Štefica Baniček, Slađana Pongrac, Sanja Pilić, Nada Lacko, Sandra Žerjav, Saša Marciuš i Lana Škvorc. Ekipi doktora specijalista, sestara i tehničara desna su ruka serviser Josip Hošnjak i spremačica Bosiljka Miljančić.

 

– Nekada je prosjek starosti pacijenata bio 42 godine i većinom su to bili bubrežni bolesnici, dok je danas prosjek starosti pacijenata 66 godina, a najčešće boluju od šećerne bolesti i arterijske hipertenzije. Pacijenti dolaze sa sve kompliciranijim bolestima i slučajevi su teži nego na početku našeg rada, no aparati koje imamo jedni su od najboljih i radimo po europskim standardima te kada im prođe vijek trajanja nabavljamo novi, dodaje doktor Vurušić. Pacijenti na dijalizi provode od 3 do 4 i pol sata u jednom navratu, neki su na odsjeku i više puta tjedno pa velik dio dana provode s medicinskim sestrama i tehničarima koji se trude da im boravak na Odsjeku hemodijalize bude što ugodniji. 

 

SLIKA- Današnji tim na odsjeku hemodijalize- Branimir Vurušić, Ana Vinko, Zdravko Ivanković, Sanja Pintarić, Miljenka Matić, Marija Pintarić, Mirjana Posavec, Štefica Baniček, Sanja Pilić, Lana Škvorc i Saša Marciuš.

Izvor: 3156