Gradovi i općine 24.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

40. obljetnica DVD-a Kuršanec

Članovi i podupiratelji DVD-a Gornji Kuršanec, uz svoje sumještane i uzvanike, među kojima je bio i zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun, obilježili su 12. srpnja 40. obljetnicu osnutka i aktivnog djelovanja. DVD Gornji Kuršanec osnovan je 1974. godine, a u Osnivačkom odboru bili su Slavko Korent, Vlado Možanić, Đuro Smrtić, Đuro Krnjak, Ivan Đunđuš, Matija Bukovec, Đuro Moharić, Josip Zamuda, Stjepan Novak, Rudolf Črep, Josip Vinković, Ivan Bratko, Mijo Koščak i Ivan Štebih te je za prvog predsjednika Društva izabran Josip Vinković. Ta je grupa dobrovoljaca uvidjela potrebu osnivanja vatrogasnog društva u svome mjestu radi zaštite ljudi i imovine od vatre i drugih nepogoda. Početkom devedesetih gradi se vatrogasno spremište koje još i danas služi za potrebe Društva, a svega toga ne bi bilo bez suradnje s VMO-om Gornji Kuršanec, Općinom Nedelišće, Vatrogasnom zajednicom Općine Nedelišće, Vatrogasnom zajednicom Međimurske županije, kao i pomoći svih mještana Gornjeg Kuršanca.

Danas u Društvu djeluje 50 članova, predsjednik je Saša Zubić, zapovjednik Danijel Valjak, a tajnik Leonard Kirić.

Za ovu obljetnicu nabavljeno je novo navalno kombi vozilo koje je na početku svečanosti blagoslovio župnik Župe Novo Selo na Dravi vlč. Josip Janković, dok je ključeve vozila donačelnik Željko Kacun predao zapovjedniku Danijelu Valjku. Zaslužnim članovima i podupirateljima uručena su odlikovanja, priznanja i zahvalnice za spomen-trake, spomen-čavliće i kombi vozilo. Brončanu vatrogasnu medalju primili su Saša Zubić, Josip Briški, Leonard Kirić, Nikola Petričević, Goran Horvat, Zoran Horvat, Dejan Felker, Jasmin Črep i Dubravko Valkaj, a brončanu vatrogasnu plamenicu Danijel Valjak i Davor Marčec. 

Srebrnu vatrogasnu medalju primili su Ivica Valjak i Zvjezdan Črep. Zlatna vatrogasna medalja Hrvatske vatrogasne zajednice dodijeljena je Josipu Vugrincu i Franji Vugrincu, a vatrogasna spomenica za 40 godina dodijeljena je Josipu Vinkoviću, Rudolfu Črepu, Franji Vugrincu i Đuri Krnjaku (posmrtno dodijeljeno obitelji).

Vatrogasnu spomenicu ‘vatrogasni veteran’ primili su Josip Vinković, Franjo Vugrinec i Đuro Krnjak (posmrtno dodijeljeno obitelji). Dodijeljena su uvjerenja i diplome za vatrogasna zvanja. Nakon nastupa nedelišćanskih mažoretkinja, nastavljeno je druženje, javljaju iz Općine Nedelišće.

Izvor: 3091