Gradovi i općine 24.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

90 godina DVD-a Totovec

Uz nazočnost brojnih mještana te gostiju iz čak 29 vatrogasnih društava, uključujući i ona iz Slavonije (DVD Nova Kapela-Batina) te Vinice, Dobrovoljno vatrogasno društvo Totovec proslavilo je 90 godina rada.

DVD je osnovan 1. svibnja 1924. godine. U to vrijeme Društvo je imalo 22 aktivna člana. Već su tada nabavili vatrogasne odore te ručnu štrcaljku s cijevima koju još uvijek čuvaju u prostorijama vatrogasnog doma. U godini osnivanja sagrađeno je i drveno spremište, dok je zidan vatrogasni dom podignut 1930. Oprema Društva modernizirana je nakon II. svjetskog rata - agregat marke Savica nabavljen je 1954. godine, a prvi vatrogasni kombi 1967. godine.

Godine 2001. Vatrogasno društvo nabavlja polovno  vozilo marke Ford koje je još i danas u uporabi. Godinu kasnije, Društvo se privremeno „gasi“ zbog slabog interesa vatrogasaca, no, na inicijativu današnje predsjednice Zlate Horvat, 2010. godine ponovo aktivira svoj rad, a dvije godine kasnije kupuju novi kombi.

Operativnu postrojbu trenutno čini 20 aktivnih vatrogasaca, 35 je članova mladeži Društva te 25 podupiratelja. Tradicija totovskog DVD-a je organizacija vatrogasnog natjecanja i susret vatrogasaca svake godine u kolovozu, unazad nekoliko godina.

U Totovcu je taj dan bio melem za oči - mnoštvo mještana, prijatelja i simpatizera došlo je pogledati mimohod vatrogasca po selu, a posebno lijepe riječi Društvo je primilo od dopredsjednika HVZ-a i predsjednika VZ-a MŽ Marija Medveda, zapovjednika VZ-a MŽ Ivana Krištofića, zapovjednika VZG-a Čakovca Željka Besedića, predsjednika Vijeća grada Čakovca Jurice Horvata i predsjednika Mjesnog odbora Milana Horvata.

Kum zastave i veliki sponzor DVD-a Totovec bio je Nenad Kosi s obitelji koji se obljetnici odazvao sa suprugom Sanjom. Samu svečanost uveličali su i tamburaši KUD-a Šandorovec te mlađa folklorna skupina istog KUD-a. 

Na istoj su podijeljene spomenice za 20 godina rada Željku Medvedu te za 10 godina rada u društvu Željku Horvatu i Aniti Horvat. Brončane medalje su primili Željko Medved i Anita Horvat, a Zlatko Orsag postao je počasni član Društva.

Damir Perhoč

Izvor: 3091