Gradovi i općine 05.09.2016. 11:54. Zadnja izmjena: 05.09.2016. 11:56.

Kretanje je zdravo

Akcija Pješke ili biciklom na posao

I ove godine, po deveti put, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije organizira akciju „Pješke ili biciklom na posao“. Predstavnice Zavoda dr. Marina Payern Pal i dr. Renata Kutnjak Kiš te direktor Gradskog poduzeća „Ekom“ kao partnera Miodrag Novosel o zamisli i načinu provedbe projekta izvijestili su na konferenciji za novinare.

Cjeloživotna, svakodnevna tjelesna aktivnost unapređuje i štiti fizičko, psihičko i socijalno zdravlje kako pojedinca, tako i cijele zajednice, no unatoč toj činjenici više od 60 posto svjetske populacije ne dostiže potrebnu dnevnu razinu zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Cilj akcije je povećati broj aktivnih. Zaposlene osobe mogu sudjelovati tako da u tri tjedna natjecanja od 5. do 25. rujna u svakom tjednu barem 3 dana na posao i/ili s posla pješače ili voze bicikl. U akciju je uključena i kategorija tvrtki/ustanove. Oni također ispunjavaju prijavnicu te moraju navesti na koji način stimuliraju zaposlenike na aktivan način prijevoza. 

Pri tome im udaljenost do posla mora biti veća od 1 kilometra, a tijekom cijele akcije moraju proći najmanje 20 kilometara. Po završetku, (dakle nije se potrebno javljati na početku akcije) mogu se javiti Zavodu za javno zdravstvo te konkurirati za vrijedne nagrade. Pobjednici će, posebno u kategoriji pješaka te onoj biciklista dobiti – bicikl. Desetak sudionika dobit će sigurnosnu opremu za pješake i bicikliste, a svi ostali jednodnevne karte za Gradske bazene „Marija Ružić“ Čakovec. Prijave za sudjelovanje mogu se podići u Zavodu za javno zdravstvo, ambulantama obiteljske medicine te u ljekarnama ili „skinuti“ s internetske stranice Zavoda, kazali su organizatori.

Izvlačenje dobitnika izvršit će komisija nakon završetka prijave, a nagrade će biti dodijeljene 1. listopada u sklopu akcije Hodanjem do zdravlja.

Evo i facebook događaja navedene akcije OVDJE.