Gradovi i općine 10.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Baloga zanima sve o vrtiću u Brezju

Sve u vezi s poslovanjem između Općine Sveti Juraj na Bregu i Dječjeg vrtića Žibeki u Brezju zanima HDZ-ovog vijećnika Božidara Baloga. Za aktualnog sata posljednje sjednice Općinskog vijeća Sv. Juraja na Bregu u kalendarskoj godini zatražio je uvid u ugovor s tom predškolskom ustanovom, postavio nekoliko pitanja i dao nekoliko konstatacija.
- Koji su uvjeti najma, rokovi i cijena najma Vrtića koji je Općina dogradila i opremila? Zašto se kuhinjsku opremu nabavljalo u tri dijela? Je li poštovan Zakon o zakupu? Tražim na uvid dokumentaciju. Zašto Vrtić nije općinski i zašto se mijenja ekonomska njegova cijena? Osim toga, roditelji su za predškolu davali po stotinu kuna, a za to im nije izdan račun. Tamo treba poslati inspekciju, rekao je, među ostalim, B. Balog.
Načelnik Anđelko Nagrajsalović potvrdio je da se uvid u traženu dokumentaciju može dobiti u uredu Općine, a prvi najam sa Žibekima potpisan je 2004. godine.
- Općina u taj zapušteni objekat nije uložila ni kune, on je bio ruglo. Zato se ulaganje privatnog najmoprimca Vrtića dijelom prebijalo s cijenom najma. Vrtić je u proračun Općine putem najma uplatio 600 tisuća kuna, a Općina je za dogradnju uložila 300 tisuća, s tim da je i Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo sufinanciranje projekta. Dakle, Vrtić je u proračun uplatio znatno više nego što smo u njega uložili, a istovremeno smo ovdje imali primjer da je Općina uložila novac u obnovu objekta koji je dat frizerskom salonu u najam, dakle, u komercijalne svrhe, i to po cijeni za kvadrat znatno nižoj od cijene same obnove. Što se nabave kuhinjske opreme tiče, naknadno je konstatirano da je potreban kuhinjski stol koji je i kupljen. Zašto Vrtić nije općinski? Da se svima isplati imati općinski vrtić, imali bi ga. Ekonomska se cijena nije mijenjala, a što se 100 kuna za pred-školu tiče, roditelji dobivaju uplatnice i ugovorom je definirano da 100 kuna uplaćuju za različit pribor koji se u predškoli koristi, rekao je načelnik Nagrajsalović. (A. Ličanin)

Izvor: 3063