Gradovi i općine 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Besplatan internet za studente

Čakovec je postao prvi grad u Republici Hrvatskoj koji putem svoje bežične internet mreže nudi uslugu – eduroam. Radi se o dijelu globalnog projekta koji u Hrvatskoj provodi Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, a uz prisustvo gradskih i čelnika spomenutog centra te Međimurskog veleučilišta, predstavljen je na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 14. studenoga.
- Usluga eduroam usmjerena je na omogućavanje bežičnog pristupa internetu za korisnike iz akademske i obrazovne zajednice, u što su, dakako, uključeni i studenti. Dostupna je u 60 zemalja svijeta – u Hrvatskoj na 115 lokacija u 22 grada, a za pristup je potrebno imati elektronski identitet, rekao je pomoćnik ravnatelja Sveučilišnog računskog centra (Srce ) Miroslav Milinović.
Spomenutu uslugu Grad Čakovec nudi na 8 lokacija - pristupnih točaka, a inicijativa za pokretanje projekta u našoj sredini potekla je od Međimurskog veleučilišta. Gradonačelnik Stjepan Kovač na konferenciji je, uz ostalo, najavio da će Grad u dogledno vrijeme besplatan internet omogućiti i u Županijskoj bolnici Čakovec. Podsjetimo, u užem centru grada već neko vrijeme djeluje HOTSPOT sustav besplatnog pristupa internetu, a u izradi je rješenje za istu tehnologiju na Jugu.
V. Kelkedi

Grad Čakovec postavio je 4 panoramske kamere - na zgradi Centra za kulturu, u Ulici Ivana pl. Zajca te na vodotornju. Gradske vizure moći će se pratiti putem službene internet stranice Grada, a prikazivat će se i na velikom ekranu na Trgu Republike. Spomenuto je dio projekta informatizacije u okviru kojeg se ponovo u funkciju stavljaju i elektronski informativni kiosci smješteni kod Gradskih bazena Marija Ružić, u Ulici Matice hrvatske i na Franjevačkom trgu. Na kioscima su, u obliku interaktivne karte, građanima i gostima Čakovca dostupne različite informacije. (vk)

Izvor: 3058