Gradovi i općine 11.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Besplatna pravna pomoć za građane

Grad Čakovec uključio se u projekt vanjskih klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu. Pravna klinika jedinica je zagrebačkog Pravnog fakulteta u okviru koje studenti viših godina građanima pružaju besplatnu pravnu pomoć. Čakovčani, odnosno Međimurci besplatnu pravnu pomoć tako će moći dobiti 14. travnja te ponovo 5. i 19. svibnja, u vremenu od 11 do 14 sati u gradskoj vijećnici.
Projekt, koji je započet još 2010. godine, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Norveške u RH, funkcionira tako da studenti samostalno i kolektivno obrađuju primljene slučajeve, pri čemu im, po potrebi, pomažu akademski mentori - suradnici, znanstveni asistenti i profesori.
- Klinika ima razvijen interni sustav kontrole kvalitete rezultata, pa se ne treba plašiti nestručnosti, poručuju iz Grada Čakovca.
Klinika u prvom redu pruža pravne savjete, pomažući korisnicima da se snađu u pravnim problemima s kojima se suočavaju. Studenti ujedno mogu pomoći i u sastavljanju raznih pismena i podnesaka u upravnim i drugim postupcima, a u svom radu vode se odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i Pravilnika o studiranju.
Studenti-kliničari pružaju besplatno pravno savjetovanje, zaprimaju stranke, preuzimaju dokumentaciju te daju opće pravne informacije. Za jednostavnije stvari odmah se daju usmene pravne informacije, dok se složeniji slučajevi preuzimaju i rješavaju u Zagrebačkoj pravnoj klinici, kako bi ih provjerili i odobrili mentori, te se strankama izrađena pravna mišljenja uručuju poštom ili prilikom sljedećeg posjeta gradu u kojem su te stranke primljene.
Klinika se bavi isključivo predmetima koji se odnose na područja u kojima je prepoznata potreba da se korisnicima pomogne. Posebne skupine osnovane su za obiteljsko pravo i zaštitu djece, građansko pravo, zemljišnoknjižno pravo, zaštitu radnika, diskriminaciju, državljanstvo i azil, prava pacijenata, zaštitu žrtava i svjedoka kaznenih djela te pomoć u ovršnim postupcima. U okviru projekta dosad je riješeno 3.000 slučajeva.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3076