Gradovi i općine 06.10.2016. 12:11. Zadnja izmjena: 06.10.2016. 13:49.

Čakovčani odali priznanje Ljubi Kuntariću i oprostili se od svog počasnog sugrađanina

U povodu smrti Ljuboslava Ljube Kuntarića, počasnog građanina Grada Čakovca, u srijedu je u Centru za kulturu u Čakovcu održana komemoracija. Čakovčani su i na taj način odali priznanje čovjeku koji je svojim radom trajno zadužio hrvatsku glazbenu kulturu.

Ljubo Kuntarić rođen je 20. lipnja 1925. u Čakovcu. Već od najranije dobi pokazuje interes za glazbu, sa sedam godina počinje učiti glasovir. Prije 2. svjetskog rata u Čakovcu svira u zabavnom i jazz orkestru, a glazbeno obrazovanje nastavlja na Glazbenoj školi u Varaždinu te u Požegi i Zagrebu. Već na prvoj godini fakulteta Kuntarić je primljen u Hrvatsko autorsko društvo, a zajedno s Miljenkom Prohaskom bio je jedan od utemeljitelja Udruženja zabavne muzike.

Najpoznatiji je po svojim brojnim zabavnim melodijama, često nagrađivanim na festivalima. Skladao je i orkestralne, komorne, klavirske te duhovne skladbe, zatim radove za tamburaške i puhačke orkestre, skladbe i obrade za klape. Autor je i brojnih scenskih djela (opera, opereta, musicala), a pisao je i scensku i filmsku glazbu. Ukupno, dobio je 45 festivalskih priznanja i nagrada.

2007. godine dobiva posebnu spomen plaketu „Status 2007.“ u povodu 60 godina javnog umjetničkog djelovanja, a 2009. godine glazbenu nagradu Porin za životno djelo. Lani, 29. listopada, na koncertu povodom 90-tog rođendana dobiva titulu počasnog građanina Grada Čakovca.

Izražavajući sućut obitelji, prijateljima i poznanicima pokojnog, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je da je Kuntarić bio jedan od naših najplodonosnijih skladatelja, njegove zabavne pjesme, ali i druge brojne kompozicije postale su dio opće kulture, svojevrsna nematerijalna baština. “Uz njegove pjesme smo se radovali, tugovali, družili, razmišljali… Bio je čovjek koji je i u svojim poznim godina stvarao i radio kao da je u naponu snage. Iako sam ga poznavao kratko vrijeme, Ljubo Kuntarić mi je, a vjerujem i svakome od nas, imponirao svojim životnim putem, stavom i energijom.“, rekao je gradonačelnik Kovač te dodao da je Kuntarić je bio rođeni Čakovčanin, ovdje je proveo djetinjstvo i ranu mladost te je naša sredina najviše utjecala na njegovo formiranje.

Knjiga žalosti postavljena je u Centru za kulturu, a tamo će biti do petka 14. listopada. Pogreb Ljuboslava Ljube Kuntarića održat će se u četvrtak, 6. listopada na groblju u Voloskom.