Gradovi i općine 01.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Čakovec domaćin 4. hrvatskog simpozija o ranoj intervenciji u djetinjstvu

Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) organizira 4. hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu, s temom "Rana intervencija u djetinjstvu: sveobuhvatnost, pravednost i kvaliteta sustava podrške", u suradnji s Uredom UNICEF-a u Republici Hrvatskoj. Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) je suorganizator Simpozija, uz podršku Međimurske županije i Rotary kluba Prelog.

Brojni stručnjaci iz cijelog svijeta će u Čakovcu, od 1. do 3. listopada 2015., sudjelovati u trodnevnom radu Simpozija čiji je cilj informirati, educirati i koordinirati stručnu javnost u području rane intervencije kod djece od 0 do 3 godine starosti. Naime, u toj dobi je važnost rane intervencije iznimna jer se njome mogu spriječiti ili ublažiti brojni problemi djece s teškoćama u razvoju u kasnijoj dobi.

Četvrti hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu u fokus će staviti temeljna pitanja sustava podrške: njegovu sveobuhvatnost, pravednost i kvalitetu. Te su paradigme posebno važne u uvjetima dugotrajne ekonomske krize i rastućeg siromaštva koje pogađa sve slojeve društva, a osobito najranjivije - djecu s razvojnim rizicima ili teškoćama i njihove obitelji. Usmjeravanjem na ova pitanja želimo se suprotstaviti postojećoj fragmentiranosti rane intervencije, rastućoj komercijalizaciji i manjku brige o kvaliteti i dostupnosti - jer takva rana intervencija ne osigurava temeljna prava svakog djeteta.

Otvorenje Simpozija predviđeno je u četvrtak, 1. listopada 2015. u 11:00 sati u hotelu Park u Čakovcu, nakon održavanja Godišnje skupštine HURID-a zakazane za 9:30.

Simpozij će započeti plenarnim predavanjima 1. listopada u 11:45 sati koja će držati Donald Wertlieb, prof. na temu "Promicanje kvalitete i utjecaja intervencije u ranom djetinjstvu na razvoj djeteta". U 12:45 sati će dr.sc. Larisa Buhin održati plenarno predavanje na temu "Multikulturalni pristup u intervenciji u ranom djetinjstvu: Integracija kulturoloških specifičnosti, univerzalnost u želji za poboljšanjima pravednosti i kvalitete". Za 13:30 sati predviđeno je plenarno predavanje "Od dokaza učinkovitosti do učinkovite prakse i nazad - vječno putovanje prema kvaliteti" koje će držati doc.dr.sc. Valentina Kranželić.

Kako je namjera Simpozija da u njega budu uključene lokalna i regionalna samouprava i uprava, ali i nadležna ministarstva, organiziran je Okrugli stol na temu "Doprinos nacionalne, regionalne i lokalne politike razvoju sustava rane intervencije u djetinjstvu", koji će biti održan u hotelu Park (dvorana A), 1. listopada od 16:00 sati. U njemu će sudjelovati lideri lokalne vlasti i društvenog života te nadležnih ministarstava. Cjelovit program možete pogledati ovdje.  (AL)

 

Izvor: 3152