Gradovi i općine 07.09.2020. 10:26. Zadnja izmjena: 07.09.2020. 10:28.

7. rujna

ČAKOVEC I ŠENKOVEC: 454. obljetnica Sigetske bitke

U organizaciji Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske -ogranak Čakovec i Družbe Braća Hrvatskog Zmaja Zmajski stol Čakovec kod spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom u Čakovcu i ispred mauzoleja Zrinskih u Šenkovcu obilježena je 454. obljetnice Sigetske bitke.

U bitci je 7. rujna 1655. godine junački preminuo Nikola IV. Zrinski, poznat kao Nikola Zrinski Sigetski. 

Svečanom obilježavanju pridružili su se izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića brigadir Elvis Burčul, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, župan Međimurske županije Matija Posavec i drugi.

Da Međimurje na poseban način njeguje spomen na svoje junake i svoje velike ljude istaknuo je predsjednik Matice hrvatske Ogranak Čakovec Ivan Pranjić, koji se obratio u ime udruga organizatora dok je župan Posavec naglasio da uz 454. obljetnicu Sigetske bitke, ove godine obilježavamo i 400. obljetnicu rođenja Nikole Zrinskog Čakovečkog. 
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom u Čakovcu i uz mauzolej obitelji Zrinski u Šenkovcu gvardijan Župe sv. Nikole biskupa Čakovec Josip Župan u koncelebraciji svećenika održao je sveto misno slavlje u župnoj crkvi svete Jelene Križarice u Šenkovcu.