Gradovi i općine 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

ČAKOVEC: Jurica Horvat novi predsjednik Vijeća

Kako smo, doznavši informaciju iz neslužbenih izvora, već pisali, vladajuća koalicija u Gradu Čakovcu predložila je 34-godišnjeg Juricu Horvata (SDP) za novog predsjednika Gradskog vijeća. Ono je na svojoj 3. sjednici prijedlog većinom glasova i usvojilo te je Horvat postao nasljednik preminulog Branka Šalamona. Protiv odluke glasala su trojica vijećnika Hrvatskih laburista – Stranke rada i HSLS-ov vijećnik Dražen Blažeka.
Horvat je komercijalist, zaposlen u tvrtki Međimurjeplet i, kako je sam rekao, predstavljajući se, trenutno neoženjen. Gradski vijećnik je u drugom mandatu. U sastav Vijeća ujedno je ušla Andreja Marić.
TKO VRIJEDI VIŠE?
Ponajviše rasprave na sjednici je izazvalo donošenje odluke o naknadama za rad u nadzornim odborima trgovačkih društava Grada Čakovca te upravnim vijećima gradskih ustanova. S ciljem daljnjih ušteda, naknade se smanjuju, kako je već u više navrata najavilo gradsko vodstvo. Predsjednici nadzornih odbor Ekoma, Stanorada i Čakoma primat će 1.590 kuna, a članovi iznose od 1.150 kuna po prisustvovanju sjednici. Predsjednik Nadzornog odbora Ekoma dosad je dobivao 1.870 kuna po sjednici, a član tog tijela 1.380 kuna. Predsjednik NO-a Stanorada 1.460 kuna, član 1.060 kuna, a predsjednik NO-a Čakoma 2.180 kuna, odnosno član 1.620 kuna. Po novoj odluci, na kraju većinom glasova prihvaćenoj, nadzorni odbori moći će održati najviše jednu sjednicu mjesečno.
No, oporba u Gradskom vijeću ocijenila je kako je smanjenje naknada – nedovoljno. Polemiku je započeo vijećnik Hrvatskih laburista Rajko Bulat, rekavši da se radi o kozmetičkim izmjenama kojima se neće puno uštedjeti. Ujedno je izrazio čuđenje što se naknada predsjedniku NO-a Stanorada, tvrtke koja grca u problemima, povećava.
- Naknadu u najmanju ruku treba prepoloviti, a razliku sredstava dati socijalno ugroženima, ljudima koji nisu svojom krivnjom bez posla. Ako imate imalo socijalne note, to ćete ispraviti, poručio je vijećnik.
Sličan, ipak ponešto drukčiji prijedlog, o kojem se također glasalo, no, bezuspješno, iznijela je i HDZ-ova vijećnica Sunčana Glavak:
- Neka naknade budu jednake onima koje primaju gradski vijećnici.
Glavak dodaje da je vijećnička dužnost odgovornija od one članova nadzornih odbora jer, primjerice, Vijeće, između ostalog, barem formalno odlučuje o gradskom proračunu.
- Nemojmo sami sebi omalovažiti rad - poručila je.
Đuro Bel iz Hrvatske demokršćanske stranke usprotivio se prijedlogu da predsjednici, odnosno članovi nadzornih odbora svih triju poduzeća imaju jednake naknade. Smatra kako je, zbog obima poslova i godišnjeg prometa, odgovornije biti član NO-a Čakoma, nego Stanorada ili Ekoma.
Gradonačelnik Stjepan Kovač na to je uzvratio da je teže biti u Stanoradu, upravo zbog problema u toj tvrtki, no, ujedno je rekao kako će aktualna vlast dovesti do toga da i Stanorad postane renomirana tvrtka.
- SDP je i proteklih godina bio na vlasti, pa nije doveo do toga - replicirao je gradonačelniku Bel.
KOVAČ HRANI
SIROTINJU IZ
VLASTITOG DŽEPA
Odgovarajući na primjedbe ostalih vijećnika, Kovač je, uz ostalo, napomenuo kako ljude koji tamo sjede treba adekvatno nagraditi.
- Što se tiče socijale, SDP jest socijalna stranka i to ćemo u predstojećim godinama dokazati. Pomognemo svakome tko dođe u gradsku upravu, novac čak dajem iz vlastitog džepa - izjavio je Kovač.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3051