Gradovi i općine 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

ČAKOVEC: Spremni za snijeg

Stožer Zimske službe grada Čakovca spreman je za novu sezonu. Na sastanku svih subjekata koji su uključeni u posao održavanja i čišćenja cesta dogovoreni su detalji oko načina funkcioniranja Zimske službe na području Grada i prigradskih naselja, odnosno mjesnih odbora. Cilj je, naravno, da zimska služba ove zime funkcionira još kvalitetnije nego ranijih.
Pod nadležnost Grada spada ukupno nešto manje od 150 kilometara cesta - u samome Gradu 32 kilometra, u mjesnim odborima 48 te dodatnih 65 kilometara o kojima je nekada skrbila Županijska uprava za ceste. Prometnice će čistiti tvrtke Tegra (oko 80 posto cesta), GKP Čakom i obrt Patafta i sinovi iz Kuršanca. Potonji su zaduženi za čišćenje na području gradskog kotara Istok i ceste koja vodi prema romskom naselju Kuršanec. Čakomovi djelatnici brinut će o pješačko-biciklističkim stazama, pješačkoj zoni i nogostupima kod javnih ustanova i institucija, dok će o svim ostalim prometnicama skrbiti djelatnici Tegre. Oni će, primjerice, nadvožnjake posipavati u okviru redovnog održavanja, a ne, kao ranijih godina, tek dok se pojavila opasnost od poledice. Istim će biti obuhvaćeni i bregi na području Mihovljana, osobito Ulica Vladimira Nazora. Jedna od novosti odnosi se i na Novo Selo Rok. U dijelu zvanom Kišrokoš, odnosno u Ulici Matije Gupca za snijega i vjetra stvaraju se zapusi. Kako bi se olakšalo čišćenje i prohodnost ulice, cesta će se obilježiti postavljanjem kolja. U Gradu razmišljaju i da uz cestu postave palete ili zaštitnu mrežu…
Djelatnici Čakoma u okviru redovnog održavanja (prije se to odrađivalo tek po dojavama građana) čistit će i pješačko-biciklističku stazu uz južnu obilaznicu - sve do Štefanca, kao i staze na području Globetke. Za sve spomenuto pripremljeno je 130 tona soli. Što se tiče financija - osigurano je oko 1,700.000 kuna.
Spremni smo za snijeg - poručuju iz Stožera zimske službe Grada Čakovca. Građane ujedno pozivaju da čiste snijeg ispred svojih kuća i dvorišta, odnosno tvrtki. U suprotnom, moguće su sankcije.

Velimir Kelkedi

Izvor: 3058