Gradovi i općine 17.06.2017. 07:43. Zadnja izmjena: 17.06.2017. 07:43.

Kraj polustoljetne tradicije

Časne sestre odlaze iz Belice, no, ostaje li vrtić?

Iduće bi godine proslavile pola stoljeća odgojne djelatnosti u Međimurju, odnosno u Belici u koju su stigle davne 1968. godine. No, časne sestre karmelićanke neće 50 godina rada Dječjeg vrtića svete Male Terezije proslaviti u Belici jer će ubrzo biti premještene u druge samostane.

- Odlukom Uprave Hrvatske provincije sv. Male Terezije Karmelićanki Božanskog Srca Isusova, sestre karmelićanke koje već dugi niz godina pastoralno i odgojno djeluju u župi Belica, zbog nedostatka novih duhovnih zvanja, tj. malog broja novih časnih sestara, odlaze u druge samostane unutar Provincije, stoji u pisanom odgovoru koji smo primili iz Biskupskog ordinarijata Varaždinske biskupije. Dodaju, također, da o budućnosti i daljnjem radu Dječjeg vrtića Sv. Male Terezije traju dogovori. Za sad je sigurno samo da vrtić nastavlja s radom, a tko će i na koji način preuzeti upravljanje vrtićem još nije poznato. Jedna od mogućnosti koja se spominje jest da vrtić preuzme Općina Belica, no konkretne odluke još nisu donesene.

Ipak, odlazak časnih sestara u mjestu i nije najbolje dočekan - ogorčeni roditelji su, uz pismo namjere za ostanak sestara, prikupili čak 900-tinjak potpisa. No, predali su ga na krivu adresu - varaždinskome biskupu mons. Josipu Mrzljaku koji nema ingerenciju nad odlukama o njihovu odlasku, već je to u rukama osnivača i vlasnika vrtića, Hrvatske Provincije Karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Članovi crkvenog odbora pokušat će, doznajemo, na promjenu odluke utjecati izravno u Provinciji, u Zagrebu.