Gradovi i općine 01.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

ČATEKS: Tko preuzima tvrtku?

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, na zahtjev tvrtke VIS PROI Varaždin, na sjednici Upravnog vijeća održanoj 4. srpnja odobrila je objavljivanje ponude za preuzimanje čakovečkog Čateksa. Četiri dana nakon što je Agencija dala odobrenje ponuda za preuzimanje objavljena je na službenim stranicama Zagrebačke burze, a dan kasnije i u Narodnim novinama. VIS PROI bio je u obvezi objaviti ponudu za preuzimanje nakon što je krajem veljače od MTČ Tvornice čarapa u stečaju kupio 82.973 dionice Čateksa. Agenciji je VIS PROI također dostavio i elaborat o procjeni fer vrijednosti dionice Čateksa, revidiran od neovisnog ovlaštenog revizora. Prema elaboratu, fer vrijednost dionice Čateksa na dan nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje iznosila je 44 kune.

Daleko premalo za radnike Čateksa koji drže najviše dionica, ali za ostale dioničare, budući da je nominalna vrijednost 200 kuna, knjigovodstvena iznosi 190,05 kuna po dionici.

BEZ CILJA

Mišljenje o ponudi o preuzimanju dala je Uprava Čateksa (direktor Davor Sabolić), a u mišljenju se navodi kako ponudu VIS PROI za preuzimanje Čateksa smatra neprijateljskim preuzimanjem. Sabolić u mišljenju na čak sedam stranica obrazlaže zašto Uprava ponuđenu cijenu od 44 kune smatra preniskom, a također upozorava i na činjenicu da se iz obrazloženja VIS-a o njegovoj namjeri u pogledu budućeg poslovanja Čateksa ne vidi niti jedan konkretan podatak kako i na koji način ponuditelj misli ostvariti zadane ciljeve.

U mišljenju je posebno upozoreno kako Čateksu tvrtka VIS PROI (posebno suvlasnik VIS PT Textile sa svojim povezanim tvrtkama) nije komplement, već konkurent budući da se na određenim javnim nabavama tvrtka pojavljivala kao drugi ponuđač, odnosno, bila direktni konkurent na poslovima životno važnim za opstojnost Čateksa. Sabolić iz ovoga izuzima Varteks s kojim Čateks ima razvijenu poslovnu suradnju. Upravu Čateksa također smeta činjenica da u ponudi za preuzimanje nije moguće iščitati konkretno objašnjenje o strateškim planovima, osim izjave da neće biti značajnijeg utjecaja na poslovanje, politiku zapošljavanja i radnopravni status radnika, što je, tvrdi Sabolić, upitno. Uprava - direktor Društva Davor Sabolić (koji je vlasnik 2.695 dionica Čateksa) izjasnio se da će kao dioničar odbiti ponudu za preuzimanje.

NADA RADNIČKOG VIJEĆA

Mišljenje Uprave Čateksa, prije dostave HANFI, Zagrebačkoj burzi i Narodnim novinama, gdje mora biti objavljeno, dato je na uvid Radničkom vijeću koje je također dalo svoje mišljenje.

Radničko vijeće, između ostalog, smatra da interes ponuditelja i ciljevi nisu dovoljno jasni, s rezervom gleda na navode o smanjenju troškova rada, bez utjecaja na prava radnika, ponuđenu cijenu od 44 kune po dionici dionica također smatra preniskom. U mišljenju Radničkog vijeća napominje se kako je stvar svakog dioničara hoće li prihvatiti ponuđenu cijenu te da ni na koji način ne žele utjecati na odluku o prihvaćanju, ili neprihvaćanju ponude. Radničko vijeće izrazilo je nadu da će se bivši i sadašnji radnici ipak izjasniti o zadržavanju svojih dionica.

Vlado Trstenjak 

 

 

Svi putevi vode prema 

obitelji Patafta

Vlasnici VIS PROI su Varteks i VIS PT Textile (svaki s 50 posto). Vlasnik VIS PT Textile je FOROL d.o.o., a FOROLU je vlasnik IND-Consult Marktforschung-und Handels GMBH (do 8. travnja ove godine vlasnik joj je bio Davor Patafta), a većinski joj je vlasnik Zdenko Patafta...(vt)

 

 

Varteks također u igri

Krajem travnja 2014. varaždinski Varteks s društvom VIS KG d.o.o. sklopio je ugovor o kupoprodaji i prijenosu poslovnog udjela u VIS PROI, čime je stekao poslovni udio u visini od 50 posto temeljnog kapitala u VIS PROI, pa je tako, posredno, i za Varteks nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Čateksa, što je umjesto Varteksa odradio VIS PROI. VIS PROI djeluje zajednički  s tvrtkama VIS PT Textile d.o.o. i Forol d.o.o. Varaždin. Forol je do 1.866 dionica Čateksa došao temeljem ugovora o podjeli i preuzimanju s tvrkom C.I.O.S. (ranije je to bio Patting), a na isti je način do dionica Čateksa došao i VIS PT Textile koji je dionice preuzeo od tvrtke Održivi razvoj (ranije T7 VIS). Svi zajedno drže 85.243 dionice Čateksa.

Izvor: 3091