Gradovi i općine 26.03.2020. 06:35. Zadnja izmjena: 26.03.2020. 06:35.

Grad Čakovec rasterećuje

Čega smo sve privremeno oslobođeni?

Grad Čakovec odlučio je odgoditi, odnosno ukinuti naplatu pojedinih nameta.

Tako je odgođeno plaćanje računa za komunalne usluge – komunalne naknade, postupanja s otpadom, a kako su izvijestili iz Grada i računa za vodu, kanalizaciju i plin. Građani te račune mogu platiti nakon što se situacija normalizira i otvore blagajne, a Grad i komunalna poduzeća neće obračunavati kamate.

Građani čija djeca pohađaju gradske vrtiće, tijekom trajanja mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, neće plaćati svoj udio u ekonomskoj cijeni. Mjesto djeteta u vrtiću ostaje osigurano.

Građani koji imaju obveze povrata stipendija, za vrijeme trajanja mjera, rate ne moraju
plaćati. Odgođena je i uplata dospjelih obveza spomeničke rente. Grad Čakovec spreman se odreći naplate tog nameta nakon što država uskladi propise koji reguliraju naplatu ovog zajedničkog poreza.

Ukida se i naplata zakupa javnih površina i to za drugi kvartal ove godine, neovisno o tome do kada će trajati izvanredne mjere, kao i naplata poreza na korištenje javnih površina za ugostiteljske terase, od 1. ožujka do daljnjeg, neovisno o tome do kada će mjere biti na snazi.

Odgađa se i naplata već izdanih faktura za zakup poslovnog prostora koji su u vlasništvu Grada kao i obveza uplate poreza na potrošnju s time da će Grad razmotriti smanjenje stope i za razdoblje nakon završetka mjera

Grad Čakovec će ovisno o trajanju i obuhvatu posebnih mjera usmjerenih za sprječavanje širenja novog virusa odlučivati o dodatnim odgodama i oslobađanjima, posebno vodeći računa o stanju u gospodarstvu, poručuju.