Gradovi i općine 01.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Čuvajte se domaćeg komarca koji prenosi virus zapadnog Nila

Kao i svake godine pred službeni početak ljeta, brojni građani negoduju zbog malih napasnika - dosadnih i neugodno te potencijalno opasnih komaraca. Sve više međimurskih sredina odlučuje se na akcije njihova suzbijanja, a „veteran“ u tome je Grad Čakovec koji već godinama na suzbijanju angažira tvrtku Bioinstitut.

Zaprašivanje, ili stručnim izrazom „hladno zamagljivanje“, djelatnici spomenutog poduzeća ove su godine proveli u utorak, 10. lipnja. Uobičajeno, jedna je ekipa ulicama Čakovca i prigradskih naselja prolazila terenskim vozilom na kojem je bio veći stroj za raspršivanje, dok je druga pješice zaprašivala žarišta na manje pristupačnim terenima.

- Tretira se na dva načina: suzbijaju se larve takozvanom larvicidnom metodom te odrasli komarci hladnim zamagljivanjem. Koristimo preparat na bazi delta metrina, dok se kao nosač koristi voda. Nekada se upotrebljavala nafta, no, vodom se sredstvo bolje raspršuje, a i ekološki je prihvatljivija. Koriste se posebni uređaji koji stvaraju aerosol sastavljen od vrlo sitnih čestica koje dugo lete u zraku te dolaze do svih skrovitih mjesta na kojima se mogu naći komarci. Sam insekticid bezopasan je za ljude, no, štetno je za sve kukce, pa tako i pčele. Zato se tretira u jutarnjim, pa ponovo u večernjim satima, kad one ne lete, dok su s druge strane komarci tada najaktivniji - sredstvo sadrži biorazgradive piretroide, nema mirisa ni rizika od vatre, ne ostavlja mrlje, kaže voditeljica Službe DDD-a u Bionstitutu, magistra Slavica Mustač.

U Međimurju obitava 14 vrsta

To je poduzeće, u suradnji s Odjelom za biologiju osječkog Sveučilišta „Josip Juraj Strossmayer“ provelo i monitoring.

- Utvrdili smo da na području Međimurja obitava 14 vrsta komaraca. No, to vjerojatno nije konačno - broj vrsta se povećava.

Najbrojniji su poplavni komarci - vrsta Aedes Vexans i Ochlerotatus vrste. No, najopasniji je domaći komarac, stručnog naziva kuleks pipiens. Ta vrsta vektorski može prenijeti virus zapadnog Nila, a utvrđeno je da ih u odnosu na ostale vrste u našem kraju ima 7,11 posto. Za razliku od, primjerice, poplavnih vrsta kojih je najviše uz rijeku Muru i koje imaju dvije generacije godišnje, kuleks pipiens liježe 5-6 puta godišnje, odnosno, prisutan je cijele godine. Što je još opasnije, obitava u urbanim područjima, u vrtovima. Stoga apeliramo na građane neka pažljivo manipuliraju, odnosno koriste vodu za zalijevanje. Na kante neka stavljaju poklopce, kako bi komarcima zapriječili pristup vodi. Nadalje,  kuleks vrsta u jesen se zavlači u kuće, odrasla jedinka preživljava zimu te ponovo izlazi u proljeće. U medijima se dosta spominjao tigrasti komarac, no, njegovu prisutnost posljednjim monitoringom nismo utvrdili. On, uostalom, ima ograničeno područje kretanja te leti najdalje 100 metara od vodene površine. U svakom slučaju, problem je upravo domaći komarac - kuleks pipiens, upozorava Mustač.

Podsjetimo na kraju i da se programima suzbijanja može kontrolirati brojnost komaraca, no, nemoguće ih je potpuno suzbiti.

 

Izvor: 3087