Gradovi i općine 07.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Cvjetne čarolije Perencovih u M. Subotici

Tko god ovih dana prolazi pokraj dvorišta Slavice i Antuna Perenca iz Male Subotice, ostaje zadivljen viđenim. Naime, u njihovom dvorištu nalaze se posude s ogromnim pelargonijama - muškatlinima. Samo cvijeće više je od jednog metra, a zajedno s teglama nadvisuju i svoje vlasnike. Najviše brige oko starinskih muškatlina ima Slavica koja je prvu kiticu (presadnicu) dobila od majke prije 30 godina i od nje je stvorila svoje cvjetno čudo. 

I sama je tijekom godina podijelila mnogo presadnica koje su završile ne samo u Međimurju, već i u inozemstvu, ali još nema povratnih informacija da bi netko nadmašio njezino predivno cvijeće. Tajna ovih golemih cvjetova je u redovitom optrgavanju i zalijevanju, a cvijeće tijekom zime boravi u podrumu.

Slična slika može se vidjeti i u dvorištu Marije i Eduarda Grašića u kojem rastu veliki grmovi prekrasnih hortenzija. Hortenzije je Marija prvi put zasadila prije 20 godina i otada su grmovi sve veći, s bezbroj velikih cvjetova. 

Uz povremeno prihranjivanje stajskim gnojem, tajna je i u tome što se grmovi ne obrezuju jer, kako kaže ponosna vlasnica, nakon obrezivanja, hortenzije neko vrijeme ne cvatu tako intenzivno.

 

Tekst i foto

Valentin Šipuš

Izvor: 3093