Gradovi i općine 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

D. DUBRAVA: Dječja igrališta postala borilišta?

Odbor za zaštitu okoliša, turizam, uređenje mjesta i groblja koji vodi Suzana Palavra, poslao je Općinskom vijeću u Donjoj Dubravi prijedlog o formiranju dječjih igrališta na sedam lokacija. Oporbena vijećnica Mihaela Martinčić (SDP) pokušavala je upoznati vijećnike s novim zakonskim odredbama koje u svezi toga propisuje EU.
- Ovu inicijativu svakako pozdravljam, ali smatram da je prijedlog i financijski zahtjevan. Želim vas upoznati da su ulaskom Hrvatske u EU postroženi sigurnosni kriteriji za uređenje dječjih igrališta koje zasada zadovoljava samo jedno igralište u Hrvatskoj. Da bi se opremilo i zadovoljili propisani uvjeti, za jedno igralište potrebno je oko 400 tisuća kuna, što je za nas u ova vremena neprihvatljivo. Smatram da je predloženi broj lokacija prevelik i moj je prijedlog da se postojeća igrališta obnove i uredi jedno novo prema zakonskim normama, rekla je Martinčić. To je izazvalo burnu reakciju vladajućih u OV-u, a pogotovo načelnika.
- Ja sam 1976. godine krenuo u vrtić, a današnja djeca igraju se na istim spravama. Do sada nije bilo nikakve inicijative da se to promijeni. I sada, kada želimo našoj djeci stvoriti uvjete da se bezbrižno igraju, počelo se komplicirati. Želimo im omogućiti da se igraju kako smo to radili i mi. Sada se zbog nekoliko igrala spočitavaju zakoni koji se nigdje ne provode, rekao je te dodao kako za sigurnost djece trebaju brinuti roditelji koji moraju biti njihova pratnja na igralištu. Izrazio je čuđenje što vijećnica tako govori, a ona, kao školska pedagoginja, i ravnateljica OŠ ništa ne poduzimaju za red na školskom igralištu. Marinko Lisjak (HSS) pohvalio je predsjednicu Odbora i rekao da se, ako se nešto ne poduzme, djeca neće znati i imati gdje igrati. Naime, u mjestu postoji jedno uređeno igralište koje je ograđeno i ne mogu se svi igrati, pa smatra kako im je dužnost to promijeniti. Vijećnik Marijan Pongrac (HDZ) okomio se na izlaganje vijećnice Martinčić i rekao da smatra kako bi se djeca nakon takvog upozorenja pitala smiju li se uopće igdje igrati. Unatoč burnim raspravama, prijedlog je prihvaćen. (mg)

Izvor: 3051