Gradovi i općine 02.04.2017. 20:42. Zadnja izmjena: 02.04.2017. 20:47.

Dan mjesta

Dan Palinovca proslavljen u duhu zajedništva na koji su Sečari ponosni

U Palinovcu je u subotu, 19. ožujka, održana proslava Dana mjesta, uz spomendan svetog Josipa, zaštitnika mjesta, 20. ožujka. Tradiciju okupljanja uz mjesni blagdana Palinovčani održavaju od 1995. godine, kada je uz Josipovo posvećena obnovljena kapelica svetog Trojstva u mjestu. Svečanost je počela svetom misom u kapelici, predvodio ju je župnik župe u Svetom Jurju u Trnju Darko Kelemenić, a sudionici proslave se potom u povorci uputili u društeni dom. Nakon što je Puhački orkestar Općine Donji Kraljevec intonirao "Lijepu našu" okupljene su pozdravili Vladimir Sabol, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Palinovec, kao domaćin proslave, te saborski zastupnik Darko Horvat i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, koji su iskoristili priliku i govorili o prilikama i mogućnostima za razvoj Palinovca koje nude aktivnosti Vlade i Općine. Uručena su ovogodišnja prizanja MO Palinovec zaslužnim mještanima.

Plakete Palinovca primile su tri članice Udruge žena Palinovec, Danica Špirk je bila i njena predsjednica, a Ruža Špirk među osnivačicama, aktivna u brizi i pomoći svima kojima je to trebalo i prije osnivanja Udruge, te Ljiljana Zelenić, kao učiteljica u javnom životu aktivna u školi i izvan nje, kao i u Udruzi. Novčanu nagradu od 500 kuna, kao mali poticaj u radu i napredovanju dobio je Sandro Sabol, lani kao učenik Graditeljske škole u Čakovcu najbolji monter suhe gradnje u Hrvatskoj i njen predstavnik na međunarodnom natjecanju u Litvi. Bogat kulturni program otvorili su učenici Područne škole Palinovec, prvi i drugi razred je pripremila učiteljica Sanja Rašan, a treći i četvrti Ljiljana Zelenić, zapjevala je vokalna skupina KUD-a Općine Donji Kraljevec, članovi folklorne sekcije Udruge mladih "Palinovčan" izveli su splet međimurskih pjesama i plesova, uz pratnju KUD-ovog tamburaškog sastava.

Neke svoje zapise iz života Palinovca pročitala je Veronika Zrna, dok je Tena Vurušić, najmlađa sudionica programa, još polaznica vrtića, odrecitirala pjesmicu "Visibaba". Splet pjesama i plesova iz svog kraja izveli su gosti, članovi mlade sekcije KUU "Prigorje" iz Sesvetskog Kraljevca. Pozvani su na inicijativu vatrogasaca iz Palinovca, koji već niz godina imaju prijateljske odnose s kolegama iz DVD Kobilja iz Sesvetskog Kraljevca, pa su predložili da se suradnja proširi i na kulturu. Program je zaključila mješovita dramska skupina dviju udruga, mladih i žena, koja je izvela igrokaz na aktualnu temu sučeljavanja potencijalnih čelnika pred lokalne izbore.

Nakon službenog dijela programa i zakuske, koje je uz pomoć udruga organizirao MO Palinovec, održan je zabavni dio, uz tombolu, glazbu i ples do jutarnjih sati, ove godine njemu je domaćin bio DVD Palinovec. Mještani Palinovca su dvoranu doma kulture ispunili do posljednjeg mjesta. I to je tradicija ovog mjesta, a i specifičnost na koju su "Sečari", kako Palinovčane zovu, ponosni, jer je ovakav duh zajedništva danas izuzetak, i u manjim mjestima poput Palinovca.