Gradovi i općine 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

Dijana Posavec o investicijskom tsunamiju

Umjesto šezdeset, tek desetak minuta trajao je aktualni sat sjednice Općinskog vijeća Nedelišća, što daje naslutiti da se novi sastav tog tijela još uvijek uhodava u svoje vijećničke uloge. Na početku je nezavisna vijećnica Dijana Posavec interpretirala kretanje investicijskog tsunamija koji je najavio ministar obrazovanja Željko Jovanović i konstatirala da on neće ni okrznuti Međimursku županiju.
Iako su investicije u izgradnji i tsunami koji ruši sve pred sobom u najizravnijoj mogućoj suprotnosti, Nedelišću je važno da se izgradnja novog objekta osnovne škole uvrsti u županijske, a potom i državne prioritete. Na sjednici Općinskog vijeća već je najavljivano da će izgradnja OŠ Nedelišće biti među županijskim prioritetima, no, D. Posavec konstatirala je da ministrove najave to ne potvrđuju.
- Ministar Jovanović za 2014. godinu najavio je investicijski tsunami u školstvu, izgradnju novih i dogradnju postojećih škola. Taj tsunami išao bi od Bjelovarsko-bilogorske županije preko niza drugih županija, među kojima se Međimurska uopće ne spominje. Nas nema! Kad će naša nova škola biti u tome, koji su uopće prioriteti naše županije, tko će za Nedelišće lobirati - propitivala je na aktualcu vijećnica Posavec.
Načelnik Darko Dania pokušao je primiriti strasti i još jednom podsjetio da izgradnja škole jest pod ingerencijom Međimurske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ali da i oni sami imaju određene adute.
- To što je izgradnja OŠ Nedelišće tijekom 2014. godine izostavljena iz najave ministra, ne znači da mi ne ulažemo napore da ona bude uvrštena u prioritete Županije i Ministarstva. S nekim ministrima vodimo intenzitvne razgovore na tu temu i nastojimo doći do nama poželjnog rješenja - rekao je načelnik Dania.
Priključak na
kanalizaciju? Bit će...
Vijećnik Ivan Marciuš (HSU) postavio je pitanje efikasnijeg priključivanja na kanalizacijsku mrežu nego što je trenutno.
Pozvao se na brojke vezane uz Dunjkovec i Pretetinec. U tim se naseljima na novoizgrađenu kanalizaciju dosad priključilo 118, od ukupno 503 domaćinstva.
- Valja naći način da se sva domaćinstva priključe na kanalizaciju jer to nalaže zakon. Sadašnji sustav očito nije dobar - rekao je Marciuš, a načelnik Darko Dania odgovorio mu je kako će se broj priključaka povećavati te da se u način izvršenja priključenja, u smislu plaćanja naknade, ne može intervenirati.
Na još jedno Marciuševo pitanje, vezano uz rok izgradnje južne obilaznice Nedelišća, načelnik Dania odgovorio je da je projekt u nadležnosti državnih cestara.
- Svi poslovi, od otkupa zemljišta do projektiranja i gradnje, u rukama su Hrvatskih cesta. Prema njihovim najavama, izgradnja će početi 2015. godine. Svjesni smo preopterećenosti središnje prometnice kroz Nedelišće, sve do Varaždina, i energiju ulažemo u to da se projekt sa sigurnošću realizira - zaključio je Darko Dania.

A. Ličanin

Izvor: 3054