Gradovi i općine 30.06.2016. 12:47. Zadnja izmjena: 02.07.2016. 21:59.

Donja Dubrava

Dobravčani pozvani na bojkotiranje banke?

Najavljeno zatvaranje poslovnice jedne poslovne banke u Donjoj Dubravi, našlo se i na protekloj sjednici Općinskog vijeća, s koje je, nakon poprilično žučne rasprave mještanima i poslovnim subjektima poslana javni poziv mještanima i poslovnim subjektima, neka svoje račune presele u druge banke. Podsjetimo, 1. srpnja, poslovnica PBZ-a u Donjoj Dubravi zatvara svoja vrata i poslovanje seli u okolne općine i Prelog, što je izazvalo val nezadovoljstva, posebno među umirovljenicima i starijim građanima, ali i među poslovnim subjektima koje svoje poslovanje obavljaju preko ove poslovnice, pa se čak razmišljalo i o potpisivanju peticije. SDP-ova vijećnica Mihaela Martinčić, na Vijeću se zapitala, što slijedi nakon zatvaranja poslovnice banke.

- Hoćemo li nakon banke ostati bez Općine, pošte, liječnika, škole, vrtića...? Općinski SDP je zajedno s HNS-om i Laburistima podržao inicijativu da sve poslovne subjekte, ali i Općinu koja posluje s PBZ-om, pozove da daju podršku pismu namjere o prenošenju poslovnih računa u drugu banku.

Budući da je stav Banke o zatvaranju poslovnice konačan, odustalo se od sastanka s predstavnicima PBZ-a, ali je zato dogovoren sastanak s predstavnikom Hrvatske poštanske banke koji su izrazili spremnost za suradnju, kako bi se vidjelo kako dalje. Načelnik Dražen Miser (HDZ) izrazio je spremnost i za potpisivanje peticije, ako će to koristiti: - Radi se o privatnom kapitalu, koji nema milosti prema lokalnim interesima, pa nije imalo smisla trošiti vrijeme na bilo kakve sastanke s PBZ-om.

Sve političke opcije u Vijeću složile su se da nešto treba poduzeti, a budući da se sjednice Općinskog vijeća tonski snimaju, priliku za javni poziv mještanima da svoje račune presele u drugu banku iskoristio je i nezavisni vijećnik Stjepan Lisjak.
- Dragi Dobravčani, drage Dobravčanke, dragi penzioneri, svi vi koji imate račune u PBZ-u, prenesite svoje račune u drugu banku...Ja ću i preko Udruge umirovljenika inzistirati da svoje račune presele u Hrvatsku poštansku banku, pa ako je već takva borba za tržište, odnosno grabež, onda tako neka bude, zaključio je Lisjak.