Gradovi i općine 21.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Dragan Andrašec o problemima u poslovanju

Tokara je premalo kod nas, a pogotovo u Sloveniji!

Vlasnik tvrtke MID CNC iz Podturna Dragan Andrašec u podturenskoj poduzetničkoj zoni proizvodi opremu za CNC strojeve (programski upravljane strojeve). Takav pogon ima s partnerom i u Sloveniji. Tokar po zanimanju, gotovo 20 godina radio je u Švicarskoj, u tvornici strojeva, u svijetu vodeće tvrtke Steinmann koja proizvodi strojeve za grafičku industriju i strojeve za brušenje iverice, laminata, linoleuma. Prije pet godina vratio se u Hrvatsku, s partnerom otvorio radio-nicu u Sloveniji te prije tri godine i u poduzetničkoj zoni u Podturnu.
U Podturnu je donedavno imao zaposlenika koji je raskinuo radni odnos. Drugog nije tražio zbog krize. No, kad se poveća obim posla, veli naš sugovornik, trebat će opet radnika:
- U Sloveniji se već vidi da je više posla, a i kod nas bi polako moralo krenuti. Samo, tokari su deficitarni i teško je dobiti nekog s tom školom. Kod nas je to ipak malo lakše nego u Sloveniji. U našem pogonu u Sloveniji radio je jedan radnik iz Međimurja. No, bilo je prekomplicirano ishoditi za njega potrebne dokumente. Kad uđemo u EU, onda ćemo sve iz Slovenije preseliti ovamo jer je tu lakše doći do potrebne radne snage. U čakovečkoj Tehničkoj školi postoji usmjerenje za CNC operatera na numerički upravljanim strojevima – priča vlasnik MID CNC-a te dodaje da i njegov mlađi sin Filip u Tehničkoj školi uči za tokara, tako da će imati kome ostaviti radionicu kada ode u mirovinu.
Krize dolaze i odlaze, a problema je uvijek bilo i bit će
O odluci da se vrati iz inozemstva rekao nam je:
- Vratili smo se jer nisam htio cijeli život ostati u tuđini. Zadovoljan sam ovdje. Sad je malo kriza i malo je teže, ali krize dolaze i odlaze. Za mene to ni nije prevelik problem jer nisam kreditno zadužen. Nismo srljali u poslove koje je nemoguće naplatiti. Nemamo baš nekih problema, jedino je obim posla smanjen, pa trenutno ne omogućuje da još nekog zaposlimo. S partnerom imam i pogon u Sloveniji, a oni su već u Europskoj uniji, pa je tamo lakše raditi. Po narudžbama se vidi da već polako izlaze iz krize. Da je kod nas situacija bila bolja, da smo već onda, kad sam došao iz Švicarske, bili u Uniji, ne bismo išli na otvaranje pogona u Sloveniji, nego bismo sve radili ovdje - priča Andrašec.
Mada se nekako snalazi i u ovim kriznim vremenima, vlasnik MID CNC-a izražava sumnju u efikasnost domaće politike koja i njemu svojim potezima otežava poslovanje.
- Prije tri godine, kada sam počeo raditi, snagu sam Elektri plaćao 35 kuna po kilovatu, što se povećalo na 78 kuna, a još će i poskupjeti. Zapad računa - kada uđemo u EU, bit ćemo njihovi partneri i imat ćemo jeftinije cijene. A naši uvode cijene energenata kakve su i u EU. Pod takvim uvjetima nećemo biti konkurentni, pa će Austrija, Njemačka, Švicarska takvu proizvodnju razvijati u svojim zemljama. A mi ćemo ostati bez partnera i velikog dijela poslova.
R. Topličanec

Izvor: 2869