Gradovi i općine 21.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

DUNJKOVEC: Cvijeće od tkanine kao da je pravo

Posebnu pažnju na ovogodišnjem Porcijunkulovu privlačio je štand članica Udruge žena Dunjkovec.  One su se predstavile svojim unikatnim ručnim radovima: cvijećem od tkanine. Katarina Bašek, Biserka Sutnjak i Ruža Horvat aktivno se ovim poslom bave već dvije godine. Nalaze se barem jednom tjedno, a nedavno su sudjelovale i na Sajmu cvijeća u Nedelišću. Otkrile su nam kako izrada ovakvih ukrasa nije novost, ali su njihovi radovi odlično prihvaćeni. 

Postupak izrade jednostavan je, a dovoljne su obična žica za podlogu i tkanina. Cilj im je iskoristiti tkaninu koju bi inače bacile - najčešće til, svilu i tkaninu od čarape. Ipak, najvažniji alat su ruke i prsti, napomenule su nam Dunjkovčanke. Ideje im dolaze iz glave, a prednost je što se cvijet može prilagoditi i popraviti. Cvijeće koje izrađuju prilagođavaju prilici, ali najčešće izrađuju orhideje. Ovom tehnikom može se svašta stvoriti, pa tako izrađuju i leptire, broševe, čak i igračke za djecu. Za izradu jednog cvijeta potrebna su dva do tri sata, ovisno o tome koliko je tko spretan.

- Ljudi često zastanu i pitaju nas je li cvijeće pravo ili umjetno te se čude kako izgleda prirodno i lijepo. Svi nas hvale i vele - lijepo je kao da je ubrano, komentirala je Katarina Bašek. (Elena Govedić)

Izvor: 3095