Gradovi i općine 09.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 29.02.2016. 13:39.

Gastromanija u Prelogu

U subotu, 26. travnja na Trgu slobode, ispred Doma kulture u Prelogu finaliziran je još jedan zanimljiv projekt Srednje škole Prelog - Gastromanija, kojim je zahvaćeno iznimno mnogo publike u vrijeme održavanja, a osmislila ga je profesorica Sanja Pigac. Projekt je imao dva dijela: natjecanje u kuhanju graha ričeta i edukacijske strukovne radionice.
U najatraktivnijem dijelu projekta - natjecanju u kuhanju međimurskog tradicionalnog graha, odnosno ričeta s mesom, natjecalo se šest ekipa - pet učeničkih i jedna profesorska.
Učeničke ekipe sastavljene su bile od po četiri učenika smjera turističko-hotelijerski komercijalist ili kuhar, imale su i po jednog osnovca koji u jesen namjerava upisati neko od ugostiteljskih ili turističkih smjerova u školi te jednog profesora-voditelja (učitelja kuharstva ili profesora prehrambene tehnologije). U šestoj, profesorskoj ekipi, bili su profesori neugostiteljskih predmeta i jedan voditelj - učitelj kuharstva.
Zanimljivo nadmetanje od paljenja vatre pod kotlićima i pripreme namirnica do kušanja pratio je žiri u kojem su bili kuhari Ante Žvorc i Danijel Naranđa, profesorica Valentina Pirc Mezga, novinar Marijan Belčić i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek. Namučio se žiri jer se iz svih kotlića širio zamaman miris. Odluka je pala zbrajanjem bodova iz jako kompliciranih kriterijskih tablica: najbolji grah skuhala je ekipa Grahove d(m)ušice - učenici 3. THK razreda koje je vodila Snježana Janković, drugi najbolji grah imale su Princeze na zrnu graha - učenice 2. THK razreda s voditeljicom Milenom Štajerec, a treći najbolji grah skuhala je ekipa Ha Ca Tilošanec - učenici 4. THK s voditeljem Krunoslavom Tilošancem. Ostale su ekipe imale samo malo manje najbolji grah koji je publika tako brzo smazala da su žiriju (koji je samo kušao grah u ocjenjivanju) za ručak ostali - struganjki. Bilo je izvrsno, učenici Srednje škole Prelog pokazali su da vladaju stručnim vještinama na zavidnoj razini. (MB)

KUHALI SU...
U Grahovoj družini - Josip Bajsić, stručni učitelj posuživanja i profesori Milorad Sarap, Anica Čerepinko, Tanja Gregur, Tea Damiš i Darija Jukić, u Mladim nadama - Vlado Bogomolec, stručni učitelj kuharstva, Denis Kraljić, Dino Modlic, Antun Stjepan Golubić i Paulo Smrk (3. razred kuhari) te Dražen Balog iz OŠ Donja Dubrava, u Naranđa timu - Anica Naranđa, stručna učiteljica kuharstva, Mario Duhović, Matija Brumen, Tea Tkalec i Tamara Jurenec (4. razred hotelijeri) te Mateja Sušec iz II. OŠ Čakovec, u Princezama na zrnu graha - Milena Štajerec, stručna učiteljica kuharstva, Lea Vinko, Tea Čavlek, Mirela Sabol i Ana Bakač (2. razred hotelijeri) te Dorijan Gašparić iz OŠ Sveta Marija, u timu Ha Ca Tilošanec - Kruno Tilošanec, stručni učitelj kuharstva, Ivana Petković, Sanja Horvat, Monika Otovčević i Karolina Hržić (4. razred hotelijeri) te Monika Horvat iz OŠ Sveta Marija, a u Grahovim d(m)ušicama - Snježana Janković, prof. prehrambene grupe predmeta, Mirela Lukša, Katarina Ovčar, Lana Žvorc i Luka Juras (3. razred hotelijeri) te Emili Tkalčec iz OŠ Mala Subotica. (m)

Izvor: 3080