Gradovi i općine 05.11.2020. 08:44. Zadnja izmjena: 05.11.2020. 08:46.

Komunikacije

Grad Mursko Središće nositelj projekta: Širokopojasni internet iduće godine

Projekt razvoja širokopojasnog interneta vrijedan 60 milijuna kuna - projekt kojemu je nositelj Grad - omogućit će da 80 posto kućanstava dobije mogućnost priključenja na optičku mrežu i podatkovnu brzinu od 100 Mbit/s (megabita po sekundi), a njih još 20 posto minimalnu brzinu od 40 Mbit/s. Trebao bi biti realiziran do jeseni iduće godine. Zahvatom će biti obuhvaćene općine Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Gornji Mihaljevec, Sveti Juraj na Bregu, Nedelišće, Strahoninec i Šenkovec.

U veljači ove godine, u sjedištu Hrvatskog telekoma u Zagrebu gradonačelnik Dražen Srpak potpisao je sporazum o partnerstvu s članovima Uprave HT-a prema kojem Grad i općine neće imati nikakve troškove budući da će se projekt financirati EU i HT. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije početkom listopada uručilo je HT-u ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za grad Mursko Središće (što podrazumijeva brzi internet ukupno 11.240 korisnika).

Početkom veljače 2021. HT će potpisati ugovor o projektiranju i građenju s izvođačem radova, a zatim slijedi projektiranje mreže i početak gradnje.